Avtalen ble presentert i Stortingets vandrehall onsdag kveld av representanter for de fire partiene.

Morten Ørsal Johansen (Frp) sier partiene har hatt konstruktive forhandlinger, men han møter allerede kritikk fra bondeorganisasjonene.

– Nå har vi kommet fram til en knallgod avtale, som alle fire partier er fornøyd med. Avtalen vil føre til økt matproduksjon. At bøndene klager, viser at vi har gjort noe riktig, sa Johansen på pressekonferansen i Stortinget onsdag kveld.

– Selv om 250 millioner mer også er i minste laget, så er det interessant at regjeringen plutselig hadde mer penger. Det viser at regjeringen er vanskelig å forholde seg til, sier Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke tilVG.

Det var innspurt i de borgerlige jordbruksforhandlingene onsdag kveld, og statens forhandlingsleder Leif Forsell ble hentet inn til Stortinget for å bistå i dragkampen om oppgjøret.

— Ikke noe stort nederlag

Høyres saksordfører i jordbruksforhandlingene, Ingunn Foss, mener det ikke er noe stort nederlag at regjeringens utkast til ny jordbruksavtale ble påplusset 250 millioner kroner.

— Forhandlinger handler om å gi og ta, og vi er alle godt fornøyd med at å komme i mål med en ny avtale. Jeg mener avtalen vi har blitt enige med KrF og Venstre om både opprettholder et landbruk i hele landet, øker matproduksjonen og gjør det mulig for de som ønsker å bli større å vokse, sier stortingsrepresentanten fra Lyngdal.

- Håper regjeringen har lært

Birte Usland er glad for at regjeringens opprinnelige tilbud i jordbruksforhandlingene ikke ble stående. Foto: Torbjørn Witzøe

Leder i Vest-Agder Bondelag, Birte Usland, håper regjeringen har tatt lærdom, og leser seg opp på hva som er realiteten i norsk landbruk.— Vi må unngå dette sirkuset neste år. Jeg mener regjeringen må innse at en ikke kan effektivisere seg inn i himmelen ved å ensidig satse på stadig større bruk. En ser allerede at en får mindre avlinger ut av hvert dekar, og at mange bønder bruker mye av sin tid på å kjøre traktor mellom åkrene, sier Birte Usland.

Bondelagslederen i Vest-Agder roser Venstre og KrF for å ha gjort en jobb for å sikre et mangfoldig landbruk. Hun skulle gjerne sett at de hadde kommet et skritt lengre, og er også i tvil om 250 millioner kroner ekstra er tilstrekkelig for å snu den negative utviklingen næringen er inne i.

— Sett i lys av at 2014 er FNs internasjonale år for familielandbruk, hadde jeg ønsket meg et større fokus på hvordan vi kan få et mer bærekraftig landbruk, med blant annet mindre sprøyting. Norske bønder sier nei til genmodifisering og bruk av veksthormoner. Det er bedre for miljøet, dyrene og forbrukerne, sier Birte Usland.

Listhaug fornøyd med avtalen

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er glad for at Høyre og Fremskrittspartiet er blitt enige med Venstre og Kristelig Folkeparti om årets jordbruksoppgjør.

– Vi har fått gjennomslag for hovedlinjene i regjeringens opprinnelige tilbud til bøndene. Dette innebærer en ny retning i landbrukspolitikken. De som ønsker å leve av gården på heltid, får bedre inntektsmuligheter,sier Listhaug.

Ifølge landbruks- og matministeren kommer regjeringen nå til å gjennomføre de mest omfattende forenklingene som noen gang er gjort i jordbruksavtalens historie.

– Jeg er glad for at vi har fått på plass et fremtidsrettet jordbruksoppgjør som premierer dem som lever av å være bønder, som har hovedinntekten sin fra gården og som vil investere for å utvikle virksomheten sin videre. Bonden skal bestemme mer og staten mindre. Heltidsbonden får en bedre økonomi. Det mener jeg er rimelig og det mest rettferdige, sier Listhaug.

Sp: – Landbruket taper

Senterpartiet mener det mangler over 500 millioner kroner i årets landbruksoppgjør. Avtalen vil ifølge partiet føre til at inntektsforskjellene mellom jordbruket og andre grupper øker.

– Jeg beklager at KrF og Venstre ikke følger opp løftene som er gitt om å redusere inntektsforskjellene mellom landbruket og andre grupper. Det er særlig synd i en situasjon der de visste at de kunne innfridd sine valgløfter sammen med Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV, sier stortingsrepresentant og leder i næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

Han sier det blir en nullvekst i budsjettmidler sammenlignet med oppgjøret i 2013, og at det mangler 500 millioner kroner for at årets oppgjør skal ligne fjorårets.

– Det mangler 70 millioner for å hindre økte inntektsforskjeller. Årets oppgjør er svært langt unna å være like godt som det Senterpartiet leverte i fjor, sier han, og understreker samtidig at Senterpartiet vil være konstruktive i den videre prosessen i næringskomiteen.