Nokas-vekter sier han avfyrte skuddene selv

Nokas-vekteren som ble skutt ved Blindern onsdag morgen, sier han selv avfyrte skuddene og plasserte ut gjenstanden. Han er siktet for å ha avgitt falsk forklaring.

Publisert:

Politileder Grete Lien Metlid og stabssjef Johan Fredriksen på en pressekonferanse i Oslo onsdag ettermiddag, om den mistenkelige gjenstanden som ble funnet på Universitetet i Oslo inneholdt ikke sprengstoff. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vekteren har sittet i avhør onsdag kveld og natt til torsdag. Onsdag ble han operert på Ullevål sykehus for skadene etter at han ble truffet av fem kuler. I avhør innrømmet han at han selv avfyrte disse skuddene.

– Vekteren ble forelagt en ny siktelse og valgte da å forklare seg, sier leder ved Oslo-politiets volds— og sedelighetsseksjon Grete Lien Metlid på en pressekonferanse torsdag morgen.

Metlid ønsker ikke å si hvordan politiet kom fram til den nye siktelsen som førte til tilståelsen.

Når det gjelder motivet for handlingene, sier Metlid at det er for tidlig å si hva vekteren har forklart om dette. Det gjenstår mer etterforskning, sier hun.

Våpenet er funnet og beslaglagt, og vekteren var medvirkende til at det ble funnet, ifølge Metlid.

Politiadvokaten vil vurdere fengsling i løpet av dagen.

Skutt fem ganger

Politiet leter foreløpig ikke etter andre involverte. Det er per nå kun én siktet i saken, opplyste politiinspektøren.

Under avhør onsdag formiddag, mens han lå på sykehuset, forklarte vekteren at han møtte to menn mens han var på jobb på Blindern. Da han fulgte etter dem, skjøt en av dem fem skudd mot ham før de løp fra stedet. Han beskrev mannen som skjøt ham som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden, iført rød caps, svart jakke og grå sko.

Han har nå innrømmet at det var han selv som avfyrte alle skuddene. Han ble truffet i brystet, i pannen og i armen, og ble sendt til Ullevål sykehus. Vekteren ble kun lettere skadd fordi han brukte en vernedrakt.

I nærheten av åstedet fant politiet senere en gjenstand som var laget for å se ut som en bombe, som vekteren nå innrømmer å ha plassert ut.

Tidligere voldsepisoder

Nokas-vekteren har også forklart seg om de tidligere voldsepisodene som skal ha skjedd mens han var på jobb på Blindern, men Metlid ønsket torsdag ikke å gå nærmere inn på dette.

Den siktede vekteren skal ha blitt utsatt for drapsforsøk flere ganger tidligere, ifølge TV 2. I 2013 ble han knivstukket i armen, mens han i november 2014 ble angrepet med elektrosjokkvåpen og forsøkt kvalt med et tau. Alle hendelsene skjedde mens den erfarne vekteren var på jobb på Blindern.

Ingen av de mulige drapsforsøkene mot vekteren er oppklart.

- Kan være en personlig tragedie

– Dersom dette medfører riktighet, er det en stor personlig tragedie for en av våre ansatte, sier Wang til NTB.

Han ønsker ikke å si om saken vil føre til endring av rutiner eller praksis hos Nokas.

– Vekteren er suspendert, men vi er også opptatt av å ta vare på ham videre, sier kommunikasjonsdirektør Ådne Mauritzen i Nokas tilNRK, og legger til at selskapet ikke har hatt noen mistanke til ham tidligere.

Onsdag sa konserndirektøren at selskapet ville gå igjennom egne sikkerhetsrutiner. Torsdag sier han at situasjonen ser ut til å være endret.

– Dersom dette er riktig, vil saken endres noe, sier Wang.

Nokas-vekteren har sittet i avhør onsdag kveld og natt til torsdag og innrømmet da at han selv avfyrte de fem skuddene. Onsdag ble han operert på Ullevål sykehus for skadene, men han skal kun ha blitt lettere skadd.

Den siktede vekteren skal også ha blitt utsatt for drapsforsøk flere ganger tidligere, men Wang ønsker ikke å kommentere disse hendelsene.

Publisert:

Les også

  1. Fortsatt ingen pågrepet etter Blindern-skudd

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.