Ketil Aslaksen er leder av Selskapet for Grimstad Bys Vel, og Stein Reinholt Jensen er leder av Skjærgårdskomiteen til Byselskapet.

De påtok seg å guide Fædrelandsvennen rundt i skjærgården og vise oss alle perlene i Grimstad, som er den minst privatiserte på Sørlandet.

Guidene våre Ketil Aslaksen (t.h.) og Stein Reinholt Jensen kjenner hvert skvalpeskjær i Grimstad-skjærgården og viser oss et par skjulte perler de færreste vet om. Foto: Torstein Øen

Men det viste seg å være ekstremt lavvann denne dagen. Da vi var på vei til Skoholmene, ved siden av Indre og Ytre Leiholmen, sier det plutselig "dunk". Det så faretruende grunt ut, men skipper Reinholt Jensen mente det skulle gå. Han har tross alt kjørt igjennom dette sundet mange ganger før, uten problemer.Men denne dagen gikk det ikke. En lett forfjamset skipper forstår nesten ikke hva som har skjedd før vi med et dump sklir av skjæret igjen.

Propellen sviver fortsatt.

— Den sto ikke på gps'en en gang, sier skipperen, og oppdager at det er helt uvanlig lavt lavvann.

Det spesielle med Grimstad

Søgne-skjærgården med Ny-Hellesund og Blindleia er strekningene flest båtturister plotter inn på draftet eller gps'en når de setter kursen for Sørlandets sommeridyller.

Guidene våre Ketil Aslaksen (t.v.) og Stein Reinholt Jensen kjenner hvert skvalpeskjær i Grimstad-skjærgården og viser oss et par skjulte perler de færreste vet om. Foto: Torstein Øen

— Men der er det jo så masse privatisert med hyttebygging og alt mulig. Nei, det er mye bedre i skjærgården i Grimstad, sier Ketil Aslaksen.

Vi setter sjøbein mens skipper og leder av Skjærgårdskomiteen til Byselskapet, Stein Reinholt Jensen, trekker gass-spaken trekvart opp og vi pløyer sjøen i åtte knop ut fra Torskeholmen.

De to er så sjøvante at smilerynkene avtegner seg som furete svaberg i ansiktene. Det fins ikke ei båe eller et skvalpeskjær som de ikke kjenner både navnet på, og historien til.

Byselskapet

Byselskapet ble etablert i 1922 for å kjøpe opp, ta vare på og utvikle båtparadiset utenfor byen. Opp gjennom årene er det blitt betydelige arealer som Byselskapet eier og stiller til gratis disposisjon for alle og enhver.

— Områdene er hellige, ingen får kjøpe dem, ingen får privatisere dem. Og slik skal det være, sier Aslaksen.

På noen av øyene er det hytter, men da eier ofte Byselskapet alt utenom selve tomta til hytta, og noen ganger til og med deler av stranda som hører til.

Rundtur

Dermed er det flust av steder båtturister kan ankre opp for kortere eller lengre tidsrom i Grimstad-skjærgården. Byselskapet tar seg av vedlikehold og drift både av toaletter, brygger og har til og med satt ut noen tønnegriller på de mest besøkte plassene.

Så la oss ta det fra starten, idyll for idyll. Reinholt Jensen og Aslaksen tar oss først med til

Herøya

Herøya er en kjent og kjær plass. Foto: Torstein Øen

Dette er et velkjent utfartssted for grimstadfolk. Her er det flotte strender, gode teltmuligheter og på nordsiden er det godt i le for sønnavinden. Den kan skape både bølger og vind, og er et ikke ukjent værfenomen om sommeren.Men herrene har en liten overraskelse på lur. De setter kursen nesten rett vest fra Herøya, forbi Risholmen og Bratte Rivingen, hvor hovedinnseilingen til Grimstad passerer.

Vi passerer Ramsholmen, tørner ørlite sørover og runder Stangholmen. Der tar Jensen en kraftig sving babord, inn mellom Håkallen og Stangholmen, til

Danskebukta

Danskebukta er en liten perle. Foto: Torstein Øen

— Denne må du være lokalkjent for å finne. Her er det alltid blikkstille, sier Reinholt Jensen og manøvrerer inn i det som er en naturlig lagune som skjermer mot bølgene fra Skagerrak.Her er det flere steder perfekt for landligge, med noen fortøyningspunkter, toalett og flere teltplasser. Strekker fartøyet seg over 30 fot, er det i trangeste laget i lagunen.

Vi setter kurs langs vestsiden av Håøy mot nord, og vender inn mot vest på styrbord side av først den lille Båtholmen og så innaskjærs ved

Sandholmen

Sandholmen - igjen en liten idyll. Foto: Torstein Øen

Med baugen rett mot nord ligger øyer, holmer og skjær strødd som den reneste mini-Karibia helt opp til Ytre Maløya. Sandholmen og bukta rundt er imidlertid et skjermet lite skjærgårdsparadis med slake svaberg og tean i tanga. Her er planen at Byselskapet skal bygge ei brygge for å lette adgang for folk som er litt skrantne fysisk.— Er det vår grill? spør Aslaksen og peker på en tønnegrill på land. Han må skjerme for sola med hånda under skyggelua fra Skjærgårdskomiteen til Byselskapet.

— Jada, den satte vi jo ut i fjor, svarer Jensen.

— Åh, sier du det, sier Aslaksen - og legger til: Jajah.

Teistholmen

Teitsholmen med en ldyllisk liten strand. Foto: Torstein Øen

Denne holmen er relativt godt kjent blant folk. Her er det både sandstrand, toalett og gode muligheter for overnatting både i båt og på land. Teltplasser er det flere av, og klatrer du til topps på det lille fjellet, har du god utsikt over det flate skjærgårdslandskapet. Det var her Alfred Maurstad og gjengen spilte inn den legendariske filmen «Fant» under regi av Tancred Ibsen i 1937.Reinholt Jensen dreier mot vest igjen, ut Svertinggapet og så mot nord til

Skoholmene

De ligger ved siden av Indre og Ytre Leiholmen, og før sundet mellom dem er det Reinholt Jensen senker tempoet til under dorgefart og vi ser båer og skjær med vaiende tareblader faretruende nær kjølen, og spør om det kan være trygt å gå igjennom her.

Reinholt Jensen mener det skal gå, men akkurat da treffer kjølen undervannsskjæret. Baugen vipper opp. Heldigvis går det ikke så mange sekunder før vi sklir av igjen. Ingen dramatikk, altså. Men uvanlig lav vannstand, og ingenting merket av på gps'en.

Skoholmen er best i finvær, en skjult perle. Foto: Torstein Øen

Østre Svertingen

Østre Svertingen, igjen en skjult perle. Foto: Torstein Øen

Nå er vi så langt ut i havet vi kommer utenfor Grimstad by. Stedet egner seg mest for oppankring, ikke noe for telting. Toalett fins ikke, men er været på den gode solgangsbrisen kan Aslaksen love at du ikke finner vakrere plass noe sted. Dette er nok en skjult perle for de fleste.— Her er det siste stedet sola forsvinner i Grimstad kommune om sommeren, sier Reinholt Jensen.

Men grimstadfolkets aller mest populære utfartssted med båt er Maløyane, Ytre og Indre. Vi begynner med

Betjenterbukta

Betjenterbukta der tollerne lå på lur. En skjult perle. Foto: Torstein Øen

— Den heter det fordi her satt tollbetjentene i gamle dager og holdt utkikk om det kom smuglere sjøveisfra, forteller Aslaksen.Også den har litt form av en naturlig lagune som vestvendt knuser det meste av sjø til flatt hav. Her er flere fine teltsteder, og på toppen har du utsikt over hele Sørlandet. Nesten.

Inn mellom Ytre Maløya og Hampholmen kommer vi til

Kalven

Omkranset av øyer, holmer og skjær er denne skjermede plassen den meste populære på sankthans.

— Da ligger det hundrevis av båter rundt her, sier Reinholdt Jensen. På kartet som Byselskapet har fått laget over området, er det merket av 15 badestrender. Disse ligger på Maløyene, Hampholmene og småholmene ved siden av.

Dynamittbukta

er ikke særlig tilgjengelig å komme i land i. Men Byselskapet har tanker om å få til både en liten brygge og en sti inn til stranda. Da vil dette bli nok en perle.

Vår rundtur har konsentrert seg om perler like utenfor Grimstad sentrum.

Men skjærgården i hele kommunen favner mye mer enn områdene som Byselskapet har hånd om - en hel rad av perler helt fra Blindleia og bortover til Arendal.

Setter du farten ned til tomgang, tar deg god tid og ser deg godt for, er det fullt mulig å oppdage skjulte små paradis både i øst og vest.