Månelandingen tema i regjeringsforhandlingene

Oslo (NTB): CO2-renseprosjektet på Mongstad blir tema under regjeringsforhandlingene, bekrefter Høyres Nikolai Astrup.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Hele problemstillingen rundt Mongstad blir gjenstand for diskusjoner under regjeringsforhandlingene, sier Astrup, Høyres miljø- og energipolitiske talsmann, til Bergens Tidende.

Både Høyre, Frp og Venstre har åpnet for å skrinlegge fullskalaprosjektet på Mongstad som Jens Stoltenberg i 2007 utpekte som den rødgrønne regjeringens månelanding.

Tirsdag ble det kjent at Riksrevisjonen mener de høye kostnadene ved renseprosjektet utgjør en risiko for prosjektet på flere måter. Kostnadene kan innebære en fare for at nytteverdien ved prosjektet ikke vil stå i forhold til den økonomiske innsatsen. Og de kan øke risikoen for at CO2-håndtering for kull- og gasskraftverk ikke vil vinne fram som klimatiltak

Tidligere har Bergens Tidende skrevet at bare investeringen i Teknologisenter Mongstad (TCM) og planleggingskostnadene for fullskala fangst, transport og lagring innen 2016 vil komme opp i 14 milliarder kroner. I tillegg kommer investeringen i selve renseanlegget og utgifter til etablering av et deponi i Nordsjøen.

— Det er fortsatt uklart hva fullskala rensing av Mongstad vil koste. Prosjektet er i realiteten nedskalert til mulig rensing av én turbin på gasskraftverket, men til et kostnadsnivå vi ikke kjenner. Vi må få klarhet i hva det vil koste å gå videre med et nedskalert fullskalaprosjekt. Det er Høyres holdning at vi ikke vil rense Mongstad for enhver pris. Kostnadene må ikke virke avskrekkende på andre land og aktører, sier Astrup. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.