Bare én av fem veterangrupper ble psykisk sjekket

Bergen (NTB): Forsvarsstabens ordre var at soldater som hadde tjenestegjort i Libanon, Irak, Balkan, Somalia og Afghanistan skulle undersøkes psykisk, men bare én av gruppene ble det, skriver Bergens Tidende.

Publisert Publisert
  • NTB

Forsvarets sanitet skulle gjennomføre undersøkelsene av veteranene. Undersøkelsene skulle beskrive omfanget og alvorlighetsgraden av psykiske skader etter utenlandsoperasjoner. Forsvarets sanitet valgte bare å konsentrere seg om Afghanistan-veteranene, skriver BT.

— Det er sammensatte grunner til utvalget vårt. Det er vanskelig å ta ut alt, da kan det bli harelabb over alt. Vi måtte dele dette opp. Da var Afghanistan det mest relevante. Det er en pågående konflikt, og vi får datasett vi kan bruke videre i nye undersøkelser om fire år eller åtte år. Det toget har allerede gått for dem som var på Balkan, sier fungerende sjefpsykiater Sverre Hougsnæs i Forsvarets sanitet.

Undersøkelsen om Afghanistan-veteranene ble lagt fram i forrige uke. Hver tiende soldat har alvorlige eller moderate stressplager, var konklusjonen.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse kaller det «en stor utfordring» at Forsvaret mangler tall og forskning om psykiske skader hos tidligere soldater. Hun viser til at krigsveteraner har endt opp som kasteballer mellom Nav, Statens pensjonskasse og helsevesenet. En del får reaksjoner først etter flere år, mener hun.

Forsvarsdepartementet har overfor BT ikke svart på spørsmål i saken. (©NTB)

Publisert