Vete­rinær anslår at minst 20 hunder er døde av ukjent sykdom

Minst 20 hunder kan være døde av sykdommen som har rammet Østlandet den siste tiden. Nå er en rekke hundearrangementer avlyst. Også i Sverige er man bekymret.

Publisert

Når hunder luftes, bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB scanpix

  1. Leserne mener

Den ukjente hundesykdommen får også konsekvenser for Norske redningshunder (NRH), som bistår i lete- og redningsaksjoner. Organisasjonen ber hundepatruljer som deltar i være forsiktige under søk i områder hvor det ferdes andre hunder.

– Det kan i noen tilfeller gjøre at man bruker lengre tid på å finne folk som er savnet, sier beredskapsleder Stig Mebust til NRK.

NRH anbefaler at alle treninger og samlinger i østlandsområdet denne uken avlyses på grunn av sykdomsfaren. Samlinger i Telemark, Valdres og Østfold er allerede avlyst.

Også Hundeløpet Vom Dogrun, som skulle blitt holdt i Tønsberg i dag, er blitt avlyst, mens Drøbak Hundeklubb avbryter alle treninger etter virusutbruddet i Oslo, ifølge Akershus Amtstidende.

Holder stengt i Vennesla

Smitten skal foreløpig ikke være påvist på Sørlandet, men torsdag ettermiddag skriver den nyåpnede hundeparken i Vennesla, Bark Avenue, at de holder stengt.

– Grunnet sykdomsutbruddet blandt hunder på Østlandet stenger vi hundeparken på ubestemt tid. Ihvertfall til vi vet mer. Smitten har nok enda ikke kommet til Sørlandet, men vi velger alikevel å være føre var. Vi har også snakket med Anicura Dyreklinikk Vennesla, skriver hundeparken på Facebook.

Tilfeller over hele Østlandet

Ifølge Norsk Kennel Klub er det påvist sykdomstilfeller i Hamar, Tynset, Moss, Hønefoss og Lørenskog, i tillegg til Oslo-området. Kennelklubben har anbefalt sine medlemsklubber om å innstille eller avlyse arrangementer hvor det vanskelig kan unngås kontakt mellom deltakende hunder.

Smitten kan også ha kommet til Trondheim. Klinikkleder Iselin Solnes ved Evidensia Trondheim Dyresykehus bekrefter til Adresseavisen at en syk hund hos dem nå sjekkes for smitten, men sier at de i utgangspunktet ikke tror det er samme smitte som i Oslo-området.

Svenske hundeeiere bekymret

Nyheten om hundedødsfallene har også nådd Sverige, og ifølge det svenske nyhetsbyrået TT har mange urolige hundeeiere kontaktet den svenske kennelklubben. Kennelklubben har som et forebyggende tiltak innført forbud mot at norske hunder deltar i utstillinger, tester eller konkurranser i Sverige.

– Beslutningen gjelder fram til og med førstkommende helg. Og vi fraråder svenske hundeeiere å dra til Norge på steder der flere hunder samles, sier pressetalsmann Hans Rosenberg i Svenska kennelklubben.

Også den danske kennelklubben har innført forbud mot norske hunder kommende helg.

Mulig prøvesvar fredag

Det finnes ingen felles oversikt over sykdomstilfellene, men det antas at minst 20 hunder er døde så langt, opplyser veterinær Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura i en pressemelding.

– Det er derfor for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse tilfellene. Likevel er det flere likhetstrekk som gjør at vi anbefaler hundeeiere over hele landet til å ta sine forholdsregler, sier Rygg.

Det er tatt prøver av flere hunder, og noen av hundene er også obdusert. I tillegg sendes det ut spørreskjema til aktuelle dyreeiere for å få mer utdypende informasjon. Mattilsynet håper disse undersøkelsene vil gi svar på årsaken til sykdommen så snart som mulig, kanskje allerede fredag eller lørdag.

Blodig diaré

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området.

– Symptomene for denne alvorlige sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene, oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest, sier Rygg.

Mattilsynet anbefaler nå generelt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Når hunder luftes, bør de inntil videre ikke få hilse på andre hunder de møter.

I begynnelsen av august var det flere tilfeller av hunder som døde eller ble alvorlig syke i Bergens-området, men dette skal ha hatt sammenheng med at de drakk fra badevann som var algeforgiftet.

Publisert