Fire dødsdømte menn for drapene i Marokko vil anke

Fire menn som er dømt til døden for drap på norske Maren Ueland og hennes danske venninne i Marokko, sier de vil anke saken, opplyser deres forsvarer.

Publisert:
  • NTB-Alexander Vestrum og Karen Setten

Onsdag ble dødsdommen til de tre hovedtiltalte bekreftet. En tiltalt som i forrige rettsrunde fikk livstid i fengsel, er nå idømt dødsstraff.

For de øvrige ligger straffen på fengsel mellom 5 og 30 år. En av de tiltalte fikk skjerpet fengselsstraffen fra 15 til 20 år.

Hafida Maksaoui, som forsvarer de fire dødsdømte, sier dommene i ankesaken var som ventet.

– De forventet at de kom til å bli dømt til døden. Utfallet var ventet, sier Maksaoui til NTB via en oversetter i det belgiske nyhetsbyrået Belga.

Rettspsykiatrisk vurdering

Forsvareren sier hun kommer til å anke dommene til landets høyeste rettsinstans på vegne av de fire som er idømt dødsstraff.

– Jeg har tenkt å levere ankene i morgen, sier Maksaoui.

Saken trekker dermed enda mer ut i tid. Maksaoui forteller at det kan ta lang tid, flere måneder, før Høyesterett vil vurdere ankene.

Maksaoui sier også til nyhetsbyrået AFP at hun kommer til å gjenta forespørselen om en rettspsykiatrisk vurdering av de tre hovedtiltalte.

Det er ventet at også andre dømte i saken kommer til å anke helt til topps i det marokkanske rettssystemet. Ifølge Ragnar Falck Paulsen, Ueland-familiens norske advokat, er den marokkanske bistandsadvokaten helt sikker på at dommene kommer til å bli anket.

Må betale erstatning

Norske Maren Ueland (27) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

– Det er omtrent som ventet. Familien tar det til etterretning, sier Paulsen til NTB.

– Familien har ikke noe spesielt syn på straffereaksjonen. De har tillit til det marokkanske rettssystemet, fortsetter han.

De 24 tiltalte i saken er i fellesskap dømt til å betale en erstatning på 2 millioner marokkanske dirham – tilsvarende rundt 1,9 millioner norske kroner – til Uelands familie.

– Familien vil bruke oppreisningen i arbeidet som har til formål å fremme økofilosofi i Marokko, forteller den norske advokaten. Dette skal skje i form av en stiftelse eller en organisasjon.

Avslo krav om penger fra staten

Onsdag avslo retten samtidig ifølge nyhetsbyrået AFP Jespersen-familien krav om 10 millioner dirham i kompensasjon fra den marokkanske staten i form av et «moralsk ansvar».

Ankesaken har trukket ut i tid, med flere utsettelser. I alt 24 menn ble tiltalt, og i juli i år dømt, i forbindelse med drapene.

I en video har mennene sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS. Tre av mennene har innrømmet å ha deltatt i selve drapshandlingene. Samtlige av de dømte anket, og behandlingen av ankesaken startet 28. august.

Vil ha dødsstraffen gjennomført

På rettssakens avsluttende dag sa de tre hovedtiltalte at de ønsket at dødsdommene skulle gjennomføres, ifølge NRK.

Ifølge AFP sa mennene at dersom retten dømmer dem til døden, så må de henrette dem. De sa videre at de ikke har tro på verken lovverket eller menneskerettighetene.

– Generelt foregår det ikke henrettelser i Marokko. Sist gang noen ble henrettet i Marokko var i 1993. De insisterte på at de ønsket at dødsdommene skulle gjennomføres, men staten er ikke pliktig til å henrette dem, sier Hafida Maksaoui.

Både i den første behandlingen og i ankebehandlingen var det ventet at det ville komme dødsstraffer.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.