Vrakede veteraner inn i Venstre-debatten

Mens stadig flere fylkeslag vil ha total fornyelse og en helt ny ledertrio i Venstre, peker andre nå på behovet for kontinuitet i partiledelsen.

Publisert:

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn gikk nylig åpent ut og varslet at han ønsker å bli ny Venstre-leder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB-Kristian Skårdalsmo

Venstres nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik ble begge vraket i valgkomiteens opprinnelige innstilling. Men deres navn dukker nå opp i diskusjonen om ny ledertrio.

– Personlig vil jeg si at hvis alle som sitter i ledelsen også sitter i regjering, kan organisasjonen bli skadelidende. Jeg synes også at det kanskje ikke er så lurt å bytte ut hele ledelsen, sier fylkesleder Aina Dahl i Vestfold og Telemark Venstre til NTB.

Da fylkeslaget skulle diskutere lederkabalen, dukket Elvestuens navn opp flere ganger, ifølge Dahl – sammen med Sveinung Rotevatn, Guri Melby, Iselin Nybø og Abid Raja.

I motsetning til de fire siste, som hyppigst nevnes i kampen om de tre toppvervene, sitter verken Breivik eller Elvestuen i regjeringen. De to har derimot lang fartstid som nestledere i partiet.

– Kontinuitet

Klima- og miljøminister Rotevatn er den eneste som åpent har lansert seg som kandidat til ledervervet. Det har vært snakket mye om fornyelse i partiet, men flere fylkeslag ser samtidig et behov for kontinuitet.

– Innlandet Venstre mener alle statsrådene våre er aktuelle å vurdere i en ledertrio. Vi mener spesielt at Guri og Iselin har styrket seg gjennom jobben de har gjort som sentrale statsråder for å lede Norge gjennom en krise, sier politisk nestleder i fylkeslaget, Ingjerd Thon Hagaseth.

– I tillegg har jeg også sagt at Terje Breivik eller Ola Elvestuen også bør vurderes. De er dyktige og vil samtidig kunne representere en kontinuitet, sier hun til NTB.

Innlandet Venstre har i tillegg oppfordret valgkomiteen til å se etter kandidater utenfor disse seks og pekt på Stad-ordfører Alfred Bjørlo som et aktuelt navn.

Trine Skei Grande ble i vår innstilt for en ny periode som leder, men trakk sitt kandidatur.

Klarte ikke å enes

Vestfold og Telemark Venstre kommer ikke til å levere noen prioritert liste til valgkomiteen.

– Nei, det gjør vi ikke. Det er ikke aktuelt. Vi skal ha et delegatmøte, men vil ikke binde delegasjonen på noen måte. Folk får stemme for det de vil, også når det gjelder ledertrioen, sier Dahl.

Nordland Venstre har sendt innspill, men vil ikke kommentere dem i mediene. Fylkesleder Anja Johansen er glad for at dato for landsmøtet nå er satt og sier partiet er «litt i limbo».

– Det er viktig både «indremedisinsk» og utad å få avklart lederspørsmålet, sier hun til NTB.

Peker på Rotevatn

Fire av elleve fylkeslag har gått offentlig ut med hvem de vil ha som ny leder:

* Både Viken og Agder vil ha Rotevatn som leder, med Melby som første nestleder. Viken vil ha Raja som andre nestleder, mens Agder foretrekker Bjørlo.

* Møre og Romsdal ønsker kulturminister Raja på topp, med Melby og Rotevatn som nestledere.

* Rogaland har pekt på næringsminister Nybø som leder, men ikke sagt noe om nestledere.

* Troms og Finnmark Venstre spiller inn Rotevatn, Melby, Nybø og Raja, i uprioritert rekkefølge, opplyser fylkesleder Irene Dahl til NTB.

* Vestland Venstre skal på et møte torsdag beslutte om fylkeslaget vil si noe åpent om sin holdning til ny ledertrio.

* Oslo Venstre har spilt inn både Rotevatn og Melby som potensielle ledere, skrev VG i mai.

* Unge Venstre vil ha Rotevatn som leder, Melby som første nestleder og Nybø som andre nestleder.

Spørsmålet om hvem som blir ny partileder, avgjøres på landsmøtet 26. og 27. september.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.