USAs etterretningssjef slår ring om varsler

Det hvite hus forsøkte å skjule innholdet i samtalen der Donald Trump ba Ukrainas leder etterforske Joe Biden, ifølge en varsler fra USAs etterretningsapparat.

– I dagene etter telefonsamtalen fikk jeg vite av flere amerikanske tjenestemenn at høytstående tjenestemenn i Det hvite hus hadde grepet inn for å «låse ned» alle opptak av telefonsamtalen, skriver varsleren.

Varsleren skriver at vedkommende i løpet av en fire måneders periode fikk vite fra et halvt dusin tjenestemenn i Det hvite hus at Trump forsøkte å få et annet land til å blande seg inn i neste års presidentvalg.

En delvis sladdet versjon av varslerrapporten ble offentliggjort av etterretningskomiteen torsdag, og like etter møtte USAs fungerende etterretningssjef til høring komiteen.

– Jeg mener at varsleren handler i god tro. Jeg mener varsleren gjorde det riktige, sa Joseph Maguire, som slo fast at «alt i denne saken er fullstendig uten sidestykke».

Etterretningssjefen forsvarte gjentatte ganger varsleren og sa at vedkommende vi få beskyttelse hvis han selv vil møte i høring.

Kildejakt?

Maguire sier han ikke kjenner identiteten til varsleren, som ifølge New York Times' kilder er en CIA-offiser som på et tidspunkt har vært stasjonert i Det hvite hus.

Torsdag skal Trump ha uttalt at han vil vite hvem som ga varsleren informasjon, «fordi det er nærmest en spion», ifølge samme avis.

– Dere vet hva vi pleide å gjøre i gamle dager da vi var skarp med spioner og forræderi, sant? skal Trump ha sagt under en tilstelning for USAs FN-delegasjon i New York torsdag.

Varsleren hevder at Det hvite hus' advokater ga ordre om at lydopptaket av telefonsamtalen skulle flyttes til en separat server med avgrenset tilgang.

Trump anklages i rapporten for maktmisbruk, og varsleren uttrykker dyp bekymring for at handlingene han har beskrevet, utgjør et alvorlig problem og brudd på amerikansk lov.

Etterretningssjef grillet

Etterretningsdirektør Maguire ble i torsdagens komitéhøring grillet av komitéleder Adam Schiff og andre demokrater. De er spesielt kritisk til at Maguire først gikk til Det hvite hus med rapporten, og at det tok flere uker før han ville gi varslingsrapporten til Kongressen.

Republikanerne avfeide under høringen Demokratenes anklager som konspirasjonsteorier.

Selv mener Maguire at han har fulgt loven til punkt og prikke, og at han ikke kunne gi rapporten fra seg tidligere på grunn av presidentens «utøvende privilegium».

Riksrettssak

Det hvite hus publiserte onsdag et sammendrag av samtalen som Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. Dagen før hadde speaker i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, varslet at det innledes riksrettsprosess mot Trump.

Sammendraget bekrefter at Trump ba sin ukrainske motpart om å bidra til en etterforskning av Joe Biden, som lenge har vært favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg.

– At presidenten tror at han kan bevise sin uskyld, viser bare i enda større grad at han ikke klarer å skille rett fra galt, sier Pelosi.

Mange demokrater mener at Trump med dette har misbrukt sin makt så grovt at det alene er nok til å stille ham for riksrett.

Varsleren skriver i tillegg at Ukraina forsto at landet ville måtte rette seg etter Det hvite hus for å beholde forholdet til USA. Varsleren var selv ikke vitne til hendelsene, men opplysningene beskrives som troverdige fordi de følger det samme mønsteret og stemmer overens med hverandre.

Giuliani og Barr

Varsleren peker også på Trumps personlige advokat Rudolph Giuliani og justisminister William Barr.

«Giuliani er en sentral skikkelse i dette forsøket. Justisminister Barr synes også å være innblandet», står det i den ni sider lange rapporten.

Fra før av er det kjent at Trump sa til Ukrainas leder at begge disse kom til å bli bedt om å ringe ham i forbindelse med en eventuell etterforskning av Biden.

Varselet ble den 12. august levert inn til generalinspektøren for amerikansk etterretning, som har omtalt varslersaken som alvorlig og prekær.

– Hysteri

Trump selv har avvist at han har gjort noe galt. Han mener han er utsatt for en heksejakt som USA aldri har sett maken til.

– Ingenting har endret seg med offentliggjøringen av denne forklaringen, som ikke er noe annet enn en samling tredjehånds-beretninger av hendelser og avisutklipp som er lappet sammen, sier Trumps talsperson Stephanie Grisham.

– Det hvite hus kommer til å fortsette å stå imot hysteriet og de falske narrativene som Demokratene og mange i de etablerte mediene farer med, heter det videre i uttalelsen fra Grisham.