Den lille, men store og verdenskjente artisten Mari Boine holdt stunt-konsert i Oslo tirsdag kveld. Like før klokken åtte begynte folk å strømme til plassen foran tre departementer i Teatergaten. Boine har i hele sin karriere engasjert seg i samenes rettigheter.

– Jeg synes det er flott at de unge er så modige at de sier fra om «nok er nok» nå, sa hun til Aftenposten før konserten.

– Vi har en høyesterettsdom som regjeringen ikke tar på alvor. Vi håper jo alltid at de tar hensyn til samenes rettigheter. Men når det kommer til ressursbruk og landområder, blir det alltid vanskelig og mye styr.

Hun legger til: – Myndighetene tar seg til rette og satser på at det går bra. Det har vi sett mange ganger.

Hun sier hun er sjokkert over at staten ikke følger høyesterettsdommen.

– Dette handler om å ta demokratiet på alvor. De unge mister troen både på rettsstaten og demokratiet, sier hun.

– Kan de ikke bare si det rett ut, hvis de vil ha reindriften vekk?

Mari Boine kom en dag forsinket til Oslo på grunn av det forrykende uværet nordpå. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Ministeren ble ikke godt mottatt

Tidligere på dagen møtte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) Fosen-aktivistene som sperret flere departementer i Oslo.

– Jeg vil gjerne ha dialog med dere, derfor har jeg invitert til et møte i dag. Jeg kan ikke overse at jeg har et ansvar for å behandle saken på den måten Høyesterett la opp til. Høyesterett sa at det må fattes et nytt vedtak i saken. Hva som blir utfallet av et nytt vedtak, kan ikke jeg si før vi har et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for det, sa Aasland til aksjonistene.

Budskapet ble ikke tatt godt imot.

– Nå har jeg behov for å skjerme mine medaksjonister som sitter her på femte døgnet. Vi er utslitte, og jeg tåler ikke at du sitter her og prater den samme tompraten over oss som dere har holdt på med i 505 dager. Det tar slutt nå, sa aksjonist og artist Ella Marie Hætta Isaksen til Aasland.

– Vi kan ikke begynne å snakke om fremtiden før du anerkjenner fortiden og menneskerettighetsbruddet som pågår akkurat nå, fortsatte hun.

Aasland la til at Høyesterett også sa at det må fattes et nytt vedtak i saken.

– Hva som blir utfallet av et nytt vedtak, kan ikke jeg si før vi har et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for det, sa Aasland til aksjonistene.

Greta Thunberg malte plakat sammen med demonstrantene ved 17-tiden tirsdag. Teksten er: «Våre krav: Riv turbinene. Tilbakefør landet til samer på Fosen.» Foto: Jan Gunnar Furuly

Fortsetter onsdag

Tirsdag morgen sperret aksjonistene også Finansdepartementet. Departementet har tirsdag bedt ansatte om å ha hjemmekontor.

– Vi kommer til å stenge departement for departement frem til vindturbinene på Fosen er revet, sier Hætta Isaksen til NTB.

Nærmere kl. 17 varslet aksjonistene at de vil fortsette protesten onsdag.

– Vi fortsetter protesten og fortsetter sperringen i morgen. Jeg håper alle som har mulighet kommer tilbake for å aksjonere i morgen og at flere hiver seg på. Kampviljen vår bare vokser etter Terje Aaslands besøk med de samme tomme ordene som alltid, sier Hætta Isaksen i en pressemelding.

Aktivistene melder om stor folkelig støtte. De har fått inn i underkant av 1 million kroner gjennom en pengeinnsamling, forteller de i pressemeldingen.

Natur og Ungdom står bak innsamlingsaksjon. Pengene skal blant annet gå til å dekke bøter fra politiet.

– For å bidra til å dekke bøter, mat og reise, bannere og alt vi trenger for å gjennomføre aksjonene. Det er sinnssykt mange folk som ønsker å støtte, sier leder Gina Gylver i Natur og Ungdom til VG.

Aktivistene mener departementet nå har brukt altfor lang tid på å behandle denne saken: Over 500 dager.

Se flere bilder fra demonstrasjonene:

– Må på banen

Demonstrantenes mål er å få Olje- og energidepartementet til å fatte vedtak om at vindturbiner på Fosen i Trøndelag skal rives. Høyesterett har gitt saksøkere medhold i at det var et brudd på samiske rettigheter å tillate vindkraft her. Domstolen sa ikke eksplisitt hva som skal skje med vindmøllene.

– Oljeministeren klarer jo ikke ta ansvar, så da må statsministeren på banen, sier Beaska Niillas til Aftenposten om hvorfor demonstrantene vil utvide demonstrasjonen til flere departementer.

Han er fra Tana og er en dem som organiserer aksjonene i Oslo. Han ser noe litt symbolsk i at de nå demonstrerer ved siden av Høyesterett. Rikets øverste domstol ga nemlig reineierne en seier i tvisten med stat og kraftutbyggere.

De demonstrerer nå mot at staten etter deres mening ikke retter seg etter dommen. På rettsbygningen står ordene «Lov, Sandhed, rett».

– Kanskje det burde vært tilføyet et spørsmålstegn, antyder Beaska Niillas.

Ingelin Åmo (25) fra Finnsnes deltok også under demonstrasjonene tirsdag. Hun mener at samer og urbefolkning blir «satt nederst på rangstigen» når staten hever seg over beslutningen i Høyesterett.

– Staten viser at vi ikke er like mye verd som andre, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke gi konkrete løfter om å fjerne de ulovlige vindturbinene, slik demonstrantene ønsker.

– Jeg ringte sametingspresidenten i går og understreket at jeg er opptatt av en tett og god dialog mellom samene og regjeringen i denne og andre saker der vi sammen ønsker å finne gode løsninger, sier Støre i en SMS til Aftenposten.

Han viser til at oljeministeren også skal møte henne. I tillegg skal han selv til Finnmark i neste uke.

– Vi snakket sammen om hvordan vi kan bruke tiden godt sammen under mitt besøk til Karasjok, sier Støre.

Støre sier han forstår at saken er «krevende og en stor belastning» for reindriftssamene på Fosen. Han mener regjeringen har vært tydelig på at staten skal oppfylle sine folkerettslige forpliktelser etter dommen i Høyesterett.

Om utvidelsen av protestene sier han:

– Jeg er opptatt av at folk skal få si sin mening i form av demonstrasjoner i Norge.

Fjernet demonstranter, ikke ulovlige vindturbiner

Litt etter klokken ni tirsdag morgen ble ni demonstranter fjernet fra innganger ved Finansdepartementet og anmeldt.

Det var et stort politioppbud i regjeringskvartalet tirsdag morgen. Syv politibiler ble kjørt inn foran Høyesterett og Finansdepartementet og området ble delvis sperret av.

For Alva Fjellstrøm (19) ble det som skjedde regjeringskvartalet en sterk opplevelse. Hun ble trøstet av meddemonstranter.

– Det er så mye på samme tid, så det ble for mye, det føles som om vi står her og skriker og vil bare ha folk som hører oss, sier hun.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var også på plass utenfor R5, der aktivistene har blokkert flere innganger de siste dagene.

Bakgrunn: Vindmøllene ble bygget for å løse forrige strømkrise. Nå lenker demonstranter seg fast i Oslo for å få dem revet.