Planlegger ny Gaza-konvoi i mai

Norske aktivister planlegger å delta i en ny konvoi til Gaza, og samler nå inn penger. I vinter har organisasjonen blitt blokkert av Paypal, og fått sin konto frosset.

Publisert:

BORDET: Det tyrkiske skipet Mavi Marmara ble bordet av israelske soldater under forsøket på å bryte gjennom sjøblokaden i fjor. Ni aktivister ble drept og flere titall såret, deriblant seks israelske soldater. Nå planlegger norske og internasjonale aktivister en ny konvoi. FOTO: Reuters/Scanpix Foto: STRINGER/TURKEY

  • Tarjei Leer-Salvesen
Denne artikkelen er over ni år gammel

VIL REISE: Anette Trettebergstuen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

OSLO: Norske fagforeninger og aktivister samler nå inn penger for å delta i en ny hjelpekonvoi til Gaza. Den skal reise i slutten av mai, nøyaktig ett år etter den tragiske skuddvekslingen som krevde ni liv i fjor.

De påmeldte er fra hele landet.

Da den såkalte Freedom Flotilla forsøkte å bryte den israelske sjøblokaden med mange hundre aktivister og store mengder mat, medisiner og bygningsmaterialer i fjor, ble de møtt med massiv militærmakt. I tillegg til de ni som ble drept, ble over 50 skadet. Blant de skadede var seks israelske soldater, ettersom en del av aktivistene brukte vold mot soldatene.

VIL REISE: Stine Renate Håheim, stortingsrepresentant for Arpeiderpartiet.

Med svenskene

Georg Morland er leder for organisasjonen Ship to Gaza Norway. De har samlet inn et betydelig pengebeløp til en ny nødhjelpskonvoi til Gaza, men ikke nok til et eget norsk skip.

– Vi satser på et samarbeid med svenskene, sier Morland til Fædrelandsvennen.

I skipet de forsøker å kjøpe, vil det være god lastekapasitet og plass til en del passasjerer. Organisasjonen regner med 20 plasser til norske aktivister og politikere.

– Så langt har vi mer enn 50 påmeldte, så vi får en krevende

VIL REISE: Akhtar Chaudhry, stortingsrepresentant for SV.

oppgave med å velge ut hvem som skal få bli med.

Vi vil gjerne ha med folk med ulik bakgrunn, og det hadde vært bra å få med noen av stortingsrepresentantene som har meldt seg. Og så noen pressefolk, sier Morland.

Dette mener Agders stortingspolitikere

Fra Stortinget

Organisasjonen gjennomfører grundige intervjuer med de interesserte, for å finne ut hvem som egner seg best til å ta turen.

Flere stortingspolitikere har sagt at de har lyst til å bli med på en norsk båt til Gaza; Anette Trettebergstuen og Stine Renate Håheim fra Arbeiderpartiet, og Akhtar Chaudhry fra SV.

– Jeg vil være med for å videreføre SVs langvarige engasjement for palestinernes situasjon, sier Akhtar Chaudhry, som også tilhører Stortingets presidentskap.

Blokkert av Paypal

– LO og Fellesorganisasjonen og en rekke lokale fagforeninger og organisasjoner har støttet oss økonomisk, og vi har fått inn en del penger, sier Morland.

Pengene står på norsk bankkonti. Men organisasjonen hadde en nettbutikk i tillegg, og den fikk brått problemer i vinter. I likhet med Wikileaks, har også organisasjonene som samler inn penger til hjelpekonvoi til Gaza, opplevd å få sine konti blokkert av betalingsformidleren Paypal.

Det medførte at Ship to Gaza Norway midlertidig måtte stenge nettbutikken sin. Den er imidlertid i gang igjen. Der selges t-skjorter, kameler i oliventre og gavebrev med «en sjømil» i støtte til den forestående konvoien.

– Dette var dumt for oss. Den beskjeden vi fikk fra Paypal, var at de ikke kan formidle penger til religiøse eller politiske organisasjoner, sier Morland.

Fædrelandsvennen har fått lese begrunnelsen fra Paypal, men har foreløpig ikke lyktes med å få det amerikanske firmaet til å kommentere behandlingen av den norske organisasjonen.

Publisert:

Les også

  1. Dette mener seks av Agders stortingspolitikere om Gaza-konvoien

  2. Israel hevder de stanset iranske våpen til Gaza

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.