Sent mandag kveld tok et småfly av fra Sydpolen. En knapp time senere var det tilbake med to av deltagerne fra Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911-2011. Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim hadde brutt løpet mot polen bare 80 kilometer fra målet. Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fortsetter.

De fire har, som første ekspedisjon siden Amundsen, fulgt polarheltens rute så nøyaktig som mulig.

— Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårsmarkeringen. I natt, etter noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer, forstod vi at det ikke gikk. Det skulle gå matematisk, men det gikk ikke fysisk. Da blir jo matematikken uinteressant, sier Jan-Gunnar Winther til aftenposten.no.

Skuffet, men stolt

En anelse skuffet, men mest stolt over å ha gjennomført seks ukers beinhard skitur i ekstrem kulde. For Winther, som direktør ved Norsk Polarinstitutt, er det viktig å være tilstede på Sydpolen den 14. desember. Da er det hundre år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polen som de første i verden. Det skal markeres med fest og taler.

Jubileumsekspedisjonen kom i gang to uker for sent fordi været gjorde det umulig å bli flydd til Antarktis. Dessuten ble de sterkt forsinket da de kom opp på det antarktiske platå av ekstrem motvind over 30 kuldegrader. Likevel har de kun hvilt i to dager. De siste par ukene har de hatt vanvittig dårlig føre. Antarktis' nysnø er noe av det tråeste som finnes å gå på. Amundsen kalte det fiskelim.

— Selv om vi to nå ble fløyet inn har ekspedisjonen vært svært vellykket. Den har skapt interesse for polarhistorien. Etter seks ukers vanvittig slit, er det en uviktig detalj at vi flys inn de siste 80 kilometrene, sier Winther.

– Det har vært stort å bokstavelig gå i hans fotspor, se de samme fjellene og breene. Det har gitt forsterket respekt for hva han gjorde. Han ikke bare gikk til Sydpolen, han gikk tilbake igjen også.

Tøffeste han har vært med på

Stein P. Asheim sier de siste ukene har det tøffeste han har vært med på.— Det har vært så mangeartet. Avstanden mellom ytterpunktene har vært stor med tårer i øynene da vi stod på Rossisen og jeg så det mektige Antarktis, så et vanvittig eventyr, og så tårer igjen i går da jeg fysisk var helt på felgen – og kanskje under felgen. Underveis har jeg i perioder vært i en mental hengemyr jeg aldri har vært i tidligere. Men som helhet har det vært et fantastisk eventyr, jeg er ydmyk, sier eventyreren Aasheim som har vært med på utallige ekspedisjoner rundt i verden.

Flere måtte gi seg

For et par dager siden ble også Asle T. Johansen fløyet inn til polen. Legen og eventyreren ga opp fordi også han forstod at han ikke ville rekke jubileet.

— For meg var det avgjørende viktig at teltet jeg har med, står på Sydpolen den 14. desember, sier han.

— Det har vært en tøff kulturhistorisk opplevelse. Helt fantastisk selv om det har vært hardt, sier 60-åringen.

- Først når du sulter setter du ordentlig pris på mat, først når du fryser som her setter du pris på varme. Hjemme tar man alt for gitt. Her i isødet må man kjempe for å overleve. Ved å overleve lærer man mye om seg selv, sier Johansen.

Johansen har nemlig brukt tilnærmet likt utstyr som Amundsen gjorde. Teltet har samme form og stoff, soveposen er av reinskinn, klærne av seilduk og vadmel og sleden av hickory.

De to andre deltagerne i Johansens ekspedisjon, Gaute Grindhaug og Agnar Berg, skulle forsøke å gå helt inn, men blir også hentet med fly.

- Ikke forsvarlig å fortsette

Det samles nå nordmenn i stort antall i teltleieren like ved polpunktet. I dag kommer polfarer Børge Ousland med en større gruppe som har gått den siste breddegraden til polen. 10 andre som skulle kite de to siste breddegradene inn til polen måtte gi opp for et par dager siden på grunn av for lite vind. Jan Fasting som har ledet OneCall-ekspedisjonen sier de ikke hadde noe valg. — Vi hadde bare mat til to dager igjen, og måtte be om henting. Det var ikke forsvarlig å fortsette.

Seks i gruppen har vunnet turen til Sydpolen etter en lang konkurranse. Det startet med 4800 påmeldte.

— Det var ingen forutsetning å kunne kite på forånd. Ingen av de seks kunne det faktisk. Vi testet skiferdigheter og andre egenskaper før vi kåret vinnerne av det som må være verdens dyreste og mest avanserte kitekurs, sier Fasting.

Stoltenberg: Uviktig at de flyr inn

Statsministeren er overhodet ikke skuffet over at flere ekspedisjoner bryter av og flyr inn til polen. I går besøkte han teltleieren hvor ekspedisjonene og sydpolturistene bor under oppholdet.

— Det er uviktig. Noen har gått til polen – kortere eller lengre strekk. Noen flyr i innspurten. Alle har et felles ønske om å være på Sydpolen 14. desember for markere en av Norges viktigste hundreårsjubileer. Alle har slitt, alle er med å vise at Norge fortsatt er en stor polarnasjon, sier statsministeren.

Stoltenberg sier han liker godt at Amundsen hedres på flere måter.

— Jubileumsekspedisjonen har gått i Amundsens fotspor, Asle T Johansens ekspedisjon har brukt det samme utstyret som Amundsen.