RANGOON: – Ytringsfrihet er grunnlaget for demokratisk frihet, sa fredsprisvinneren søndag i sin første tale etter løslatelsen.

Tusenvis av tilhengere var møtt fram utenfor Den nasjonale demokratiligaens kontor i Rangoon for å høre lederen av den burmesiske demokratibevegelsen tale.

Nobelprisvinneren fra 1991 har sittet 15 av de siste 21 årene i fengsel og husarrest, og det var en lydhør forsamling som ventet på henne.

– Dersom vi ønsker å oppnå det vi ønsker, så må vi gjøre det på riktig måte. Ytringsfrihet er grunnlaget for demokratisk frihet, sa Suu Kyi.

Ydmyk

Selv om militærjuntaen styrer med hard hånd i Burma, og nylig sikret seg videre makt gjennom et alt annet enn fritt og rettferdig valg, oppfordret Aung San Suu Kyi videre sine tilhengere til ikke å gi opp kampen.

– Demokrati er når folket kan styre sine ledere. Jeg kommer til å akseptere at folket styrer meg, sa hun.

Samtidig var hun ydmyk overfor det faktum at hun har sittet isolert siden 2003. – La oss få vite hva dere tenker, hva dere vil. Jeg vil vite hvordan folk har endret seg de siste seks årene, sa hun videre.

– Vær så snill å ikke gi opp håpet, det er ingen grunn til å miste motet. Selv om dere ikke er opptatt av politikk, vil dere måtte forholde dere til politikken, sa Suu Kyi, som også sier at hun ikke bærer på aggresjon mot militærjuntaen.

– Jeg er ikke sint på menneskene som holdt meg innelåst. Sikkerhetstjenesten behandlet meg bra. Nå ber jeg dem om også å behandle folket bra.

Venter endring

India, som har nære forbindelser med juntaen i Burma og som sjelden kommenterer utviklingen i nabolandet, sa søndag at løslatelsen av Suu Kyi bærer bud om politisk forandring.

– Indias regjering hilser frigivelsen velkommen. Vi er trygge på at løslatelsen av Aung San Suu Kyi vil bidra til en mer inkluderende tilnærming i arbeidet om å skape politisk endring, heter det i en uttalelse fra indiske myndigheter.