KØBENHAVN: I alt 968 demonstranter ble pågrepet under den massive klimamønstringen i København lørdag, og dagen etter ble mer enn 250 personer pågrepet under en demonstrasjon på Østerbro. Tallene taler for seg selv, mener Amnesty.

– Det er helt ute av proporsjoner, sier danske Amnestys kommunikasjonssjef Ida Thuesen til Politiken.dk.

– Amnesty kan ikke støtte preventive pågripelser. Det er snakk om et stort antall pågripelser av uskyldige personer som bare var på gaten for å demonstrere fredelig, så dette er et problem for vår rettssikkerhet, sier hun.

I forkant av klimamøtet vedtok Folketinget i Danmark «lømmelpakken», en ny lov som gir politiet rett til å holde folk i fangenskap i opptil tolv timer uten siktelse – såkalt «administrativ frihetsberøvelse».

Det høye antallet pågripelser viser at lømmelpakken ikke fungerer, og politikerne må gå den grundig etter i sømmene, mener Amnesty.

– Sinnet rettes mot politiet

Flere demonstranter hevder det var helt fredelige folk som ble pågrepet lørdag, og den alternative rettshjelpen på Nørrebro, RUSK, ble nedringt av fortvilte aktivister, melder JP.dk.

– Vi fikk rundt 500 henvendelser i går, og nå står folk i kø utenfor døra, sa Marc Jørgensen fra rettshjelpen søndag formiddag.

Politiet skyter seg selv i foten ved å gå så hardt ut mot demonstrantene, mener sosiologen René Karpantschof ved Københavns Universitet.

– Massepågripelsene fører til at sinnet blir rettet mot politiet. Blant demonstrantene er det nok flere som er opprørt over politiets aksjon, enn over at noen demonstranter knuste ruter, sier han til Politiken.dk.

Politiet beklager

Politiet selv beklager at flere hundre pågrepne demonstranter måtte sitte i flere timer på kald asfalt lørdag.

– Vi er lei oss for at det tok så lang tid. Derfor har vi forbedret vår transportkapasitet ganske drastisk, og vi har skaffet underlag, så folk ikke skal sitte på gata og fryse, sier sjefinspektør Per Larsen i København-politiet.

Politifolkene grep inn lørdag fordi de mente det var stor fare for at den ellers fredelige demonstrasjon ville bli ødelagt av en liten gruppe ytterliggående aktivister som hadde begynt å kaste stein og kinaputter, sier Larsen.

Han erkjenner derimot at også fredelige demonstranter kan ha blitt pågrepet.

– Det ville vært umulig å finsortere, så det kan godt være at noen er rammet som ikke burde vært rammet.

Nordmenn i strips

Tidligere på dagen meldte politiet at det store flertallet av de 968 demonstrantene som ble pågrepet lørdag, var løslatt.

Det skal ha vært 30–40 nordmenn blant de pågrepne lørdag, deriblant en gruppe studenter fra Universitetet for miljø— og biovitenskap på Ås. Alle ble sluppet fri i løpet av kvelden, melder Utenriksdepartementet.

De norske studentene klaget over hardhendt og dårlig behandling fra politiet. De ble sittende i timevis med hendene bundet på ryggen og med begrenset tilgang til vann eller toalettbesøk.

Søndag ble minst 257 personer pågrepet, og 14 av dem ble siktet for brudd på våpenloven, brudd på narkotikaloven eller vold mot politiet.

Søndag ettermiddag arbeidet politiet fortsatt med å kartlegge nasjonaliteten til de pågrepne.