Ny vaksine kan gi fullstendig beskyttelse mot ebola

Verden har trolig lyktes med å utvikle den første effektive ebolavaksinen. Det viser foreløpige resultater fra en norskledet studie i Guinea.

Publisert: Publisert:

Helsearbeidere arbeider med å flytte en død ebola-rammet mann i Monrovia i Liberia tidligere denne måneden. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

– En effektiv vaksine vil være et betydelig gjennombrudd i kampen mot ebola. Dette vil være av uvurderlig betydning for landene som er rammet og verden for øvrig, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Feltstudien i Guinea har omfattet over 4.000 personer. Resultatene som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Lancet, tyder på at vaksinen kan gi fullstendig beskyttelse mot ebola.

– Resultatene er svært oppløftende, både for å kunne stoppe det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika, og for å kunne håndtere lignende utbrudd i fremtiden bedre, sier utenriksministeren.

– Jeg er glad for at Norge har vært en aktiv pådriver for å få til dette.

Ikke over

Vaksinestudien er et samarbeid mellom helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon WHO, Leger Uten Grenser og det norske Folkehelseinstituttet.

Bilde viser en viruspartikkel av ebola sett gjennom et mikroskop. Foto: NTB scanpix

Den finansieres av Utenriksdepartementet gjennom Norges forskningsråd, samt britiske Wellcome Trust og canadiske helsemyndigheter. Leger uten Grenser, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet investerer også betydelige midler. Norge har gått inn med en halv milliard kroner.Testresultatene viser at man kan nærme seg et gjennombrudd, sier WHO-sjef Margaret Chan ifølge nyhetsbyråene AFP og DPA.

– Det første resultatet er spennende og lovende, sier hun.

– Dersom det bekreftes, vil det endre håndteringen av ebolautbruddet, mener WHO-toppen.

Ebola har kostet over 11.000 mennesker i Vest-Afrika livet siden et stort utbrudd startet ved utgangen av 2013. Over 27.000 personer er blitt smittet, og utbruddet er det absolutt største siden ebola først ble oppdaget i 1976.

Vaksineresultatene viser at man kan nærme seg et gjennombrudd, sier WHO-sjef Margaret Chan. Foto: NTB scanpix

Selv om antallet nye smittede er drastisk redusert siden desember 2014, pågår utbruddet fremdeles, med mellom 20 og 30 nye tilfeller hver uke.– Vi har gjort vesentlige fremskritt, men krisen er ikke over ennå, advarer FN-sjef Ban Ki-moon ifølge DPA.

FN og WHO er blitt kritisert for å reagere altfor sent på utbruddet. Chan har opplyst at det skal opprettes et fond på 100 millioner dollar for å sikre ressurser til å reagere umiddelbart på alvorlige epidemier i fremtiden.

Rekordraske resultater

Studien har gått ut på å vaksinere en «ring» av mennesker rundt nye ebolatilfeller. Den har to mål – å vurdere om vaksinen beskytter dem som blir vaksinert, og om det å vaksinere personene i kretsen rundt den smittede kan hindre videre smitte, ifølgeDagens Medisin.

– Jeg tror denne vaksinen vil få slutt på ebolautbruddet ved å fortsette studien og ringvaksinere alle kontakter rundt nye tilfeller til vi har kontroll, sier John-Arne Røttingen, direktør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI), til NTB.

Jon Arne Røttingen fra Folkehelseinstituttet mener ebolavaksinen er en start for å få bukt med viruset. Foto: NTB scanpix

Selv om det er tidlig i studien er vaksinen mellom 75 og 100 prosent sikker – også på lang sikt, ifølge Røttingen.Studien startet opp i Guinea slutten av mars i år. De foreløpige resultatene foreligger altså mindre enn ett år etter at de første studiene med mennesker startet. Vanligvis krever en slik prosess bortimot 10 år.

– Vi har fått resultater så raskt fordi vi har valgt å gjøre dette på en måte ingen før oss har gjort tidligere. I stedet for å vaksinere befolkningen har vi fulgt epidemien der det er høyest risiko og vaksinert menneskene der, forteller Røttingen.

Det gjenstår derimot en rekke spørsmål, som hvor lenge immuniteten varer og om det kan komme noen tilfeller blant vaksinerte. Studien vil derfor fortsette for å sikre at evalueringen blir mest mulig solid. Vaksinen kan tidligst komme på markedet neste år, etter at nødvendig godkjenningsprosedyre er gjennomført.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.