En langdistanserakett av typen Shibab avfyrt under en øvelse på ukjent sted i Iran høsten 2009. To måneder senere uttrykte en israelsk general bekyming overfor en amerikansk kongressdelegasjon om at Iran har 300 slike raketter som kan nå Israel.

Det israelske forsvaret mener landet bare vil ha 10 til 12 minutters varsling ved et iransk rakettangrep. En storkrig i Midtøsten vil da være et faktum, fremgår det av Wikileaks-dokumenter, skriver Aftenposten .

Den 15. november 2009 hadde en amerikansk kongressdelegasjon under ledelse av demokraten Ike Skelton et møte med sjefen for den israelske generalstaben, Gabi Ashkenazi. Under møtet fastslo den israelske toppgeneralen at Iran har 300 Shihab-raketter som kan nå Israel.

Varslingstiden ved et iransk angrep vil ikke være mer enn 10-12 minutter.

— Rakettrusselen mot Israel er mer alvorlig enn noensinne. Derfor legger Israel så sterk vekt på rakettforsvar, sa Ashkenazi ifølge et hemmeligstemplet notat fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv til det amerikanske utenriksdepartementet.

Dokumentet fra samtalene mellom Ashkenazi og Skelton, samt et stort antall andre dokumenter fra samme tidsperiode som Aftenposten har fått tilgang til, etterlater ett klart budskap: Det israelske forsvaret er i full gang med å forberede seg på en ny krig i Midtøsten. Overfor amerikanske representanter slår toppledere innen Israels forsvar og etterretningsvesen fast at selv om trusselen fra Iran er alvorlig, er trusselen fra de iranskstøttede islamistgruppene Hamas og Hizbollah, henholdsvis på Gazastripen og i Libanon, den mest akutte. Rakettene fra de to islamistgruppene har langt større nøyaktighet enn det iranske ballistiske raketter vil ha, fremgår det.

Krigsskueplass

Derfor tror Ashkenazi at den neste krigen i Midtøsten vil finne sted på de samme områdene der de forrige krigene utspant seg, nemlig i Libanon og på Gazastripen.

— Jeg forbereder den israelske hæren på en stor krig ettersom det er lettere å skalere ned til en mindre operasjon enn å gjøre det motsatte, sier han til sine amerikanske samtalepartnere.

Hva gjelder Hizbollah i Libanon, råder gruppen over 40.000 raketter, hvorav mange vil være i stand til å nå de fleste steder på israelsk territorium, heter det. - For tiden er det rolig i Gaza, men Israel er på kollisjonskurs også med Hamas, som styrer Gazastripen. Hamas vil ha mulighet til å beskyte Tel Aviv, Israels viktigste befolkningskonsentrasjon, slår den israelske generalen fast.

Tross fremgangen i antirakettforsvar har ikke Israel mulighet til å skjerme hele befolkningen.

En million israelere vil være utsatt for raketter som ikke kan bekjempes fra luften. For å motvirke trusselen sender den israelske hæren stadig ut ubemannede fly, såkalte droner, over Libanon for å identifisere potensielle mål, sier Ashkenazi.

Så langt har dronene vært en suksess.

Den israelske hæren har dessuten et meget godt samarbeid med NSA, den amerikanske etterretningsorganisasjonen som overvåker andre lands kommunikasjoner, legger han til.

I den neste krigen kan Israel ikke godta noen restriksjoner på krigføring i byområder, fortsetter Ashkenazi. Under Gaza-krigen omkring nyttår 2008-2009 gjorde den israelske hæren feil, men angrep aldri sivile bevisst, hevder han.

Gaza-krigen

I et annet notat som skriver seg fra en serie samtaler mellom israelske militære og en amerikansk kongressdelegasjon under ledelse av senator Kirsten Gillibrand den 2. og 3. september 2009, hevdet representanter for israelsk etterretning at man i Gaza-krigen hadde vist stor tilbakeholdenhet:

— Under Operasjon Støpt Bly (det israelske kodeordet for Gaza-krigen) opererte det israelske forsvaret med begrenset kraft og uten å innta noe territorium i Gaza. Man besluttet dessuten å ikke gå inn i de viktigste byområdene. Resultatet var at en operasjon som kunne ha vart i tre dager, tok tre uker, mente den israelske generalen Yoav Galant.

En offiser fra den israelske etterretningsorganisasjonen Shin Bet ga senator Gillibrand et detaljert bilde av utviklingen på Gaza-stripen:

Operasjon Støpt Bly var en suksess, men islamistorganisasjonen Hamas har etter bare et halvt år klart å skaffe seg like mye våpen som man hadde før den israelske operasjonen. –Hamas arbeider aktivt med å utvikle nye militære kapasiteter, blant annet å skaffe seg iranske raketter som kan nå Tel Aviv. Man utvikler også egen våpenproduksjon slik at Hamas blir mindre avhengig av smugling, sa offiseren.

— Som et resultat av dette, vil den neste konflikten med Hamas bli vanskeligere enn den forrige, det vi si Gaza-krigen i 2008-09, la han til.

Et spesielt utviklingstrekk ved situasjonen i Gaza er fremveksten av ekstreme islamistgrupper som Hamas ikke kontrollerer, fikk Gillibrand vite. At disse gruppene har vært i stand til å planlegge omfattende terroraksjoner, har overrasket både Hamas og Shin Beth. For egen del vet Shin Beth lite om disse gruppene ettersom man har konsentrert seg om å infiltrere Hamas.

Tunnelene

Egypt har nedlagt en viss innsats for å ødelegge tunnelene som er hovedinnfallsporten av illegale varer inn til Gaza. Det israelske forsvaret har utarbeidet en lang rekke mulige tiltak for å ødelegge tunnelene, heter det i et notat fra den amerikanske ambassaden den 18. november 2009. De foreslåtte tiltakene er:

  • Kontinuerlig minesprengninger like ved grensen ned til et dyp på 20–30 meter.

  • Bruk av sjokkgranater eller røyklegging av tunnelinngangene.

  • Bygging av underjordiske hindringer ned til 90 meters dyp for å destabilisere eksisterende tunneler.

  • Arrestasjon av en lang rekke kjente, navngitte smuglere.

Langvarig

Også dette notatet inneholder en detaljert gjennomgang av Hizbollahs militære slagkraft. Her er organisasjonens lager av raketter anslått ganske mye lavere enn i det andre notatet: 20.000 raketter, deriblant flere hundre iranske Fajr-raketter med en rekkevidde på cirka 45 kilometer, hundrevis av trådstyrte anti-tank-raketter, et ukjent antall iransk-produserte ubemannede fly av typen Ababil med en rekkevidde på 150 kilometer, etc.

Gitt størrelsen på dette arsenalet antar israelsk etterretning at Hizbollah tar sikte på en langvarig konflikt med Israel der man vil sende et «massivt antall» raketter mot Israel hver dag.

Å forstyrre dagliglivet i Tel Aviv vil være et viktig mål for islamistorganisasjonen.

En offiser fra utenlandsetterretningen Mossad mente at Hizbollah vil ta sikte på å sende mellom 400 og 600 raketter mot Israel hver dag under den neste krigen, hvorav 100 skal rettes mot Tel Aviv. Organisasjonen tar sikte på å kunne gjøre dette minst i to måneder og vil før en ny krig bryter ut, være sikker på at man ikke slipper opp for raketter.