Bergs advokat: Frode Berg har akkurat krysset grensen til Litauen

Litauiske myndigheter bekreftet på en pressekonferanse fredag ettermiddag at Frode Berg nå er i Litauen som en del av en utvekslingsavtalen med Russland.

Publisert:
  • NTB

– Frode Berg er nå i Litauen, sa presidentrådgiver Jonas Vytautas Žukas på pressekonferansen.

Berg ble utlevert til Litauen sammen med to litauere som er dømt for spionasje i Russland. Det litauiske presidentkontoret skriver på sine egne nettsider at Berg ble overlevert til den norske ambassaden i Litauen.

– Han kom for kort tid siden over grensa fra Kaliningrad til Litauen. Jeg er i Litauen og venter på å møte ham snart, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes.

Til VG sier Bergs datter Christina Berg at familien nå er overlykkelige.

– Eneste vi vil si nå er at vi er overlykkelige og glade.

Utleveringen av de spiondømte skjedde på grensen mellom Litauen og Russland klokken 11 norsk tid fredag, ifølge den nasjonale sikkerhetsdirektøren i Litauen, Darius Jauniškis.

– Operasjonen har vært vellykket. Utvekslingen har funnet sted, sa Jauniškis, og la til at operasjonen hadde vært nøye planlagt.

Avslutningsvis ble det informert om at ytterligere detaljer om utvekslingen ikke kunne avsløres.

Tidligere fredag ble det kjent at Litauens president Gitanas Nauseda hadde benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko.

Frode Berg ble fredag klokken 11 overlevert til norske myndigheter i Litauen. Berg vil komme hjem til Norge og gjenforenes med sin familie, ifølge SMK.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Den pensjonerte norske grenseinspektøren Frode Berg (64) har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. Han ble i april i år dømt for spionasje.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.