Saken går for Valdres tingrett, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.

Dette omtales som Lommedalen-saken fordi jenta og moren bodde i Lommedalen før de flyttet til ei hytte på Beitostølen i Valdres.

Det er satt av fire uker til behandlingen av saken mot moren. De to første dagene er det hun som skal forklare seg.

Nekter straffskyld

Moren nekter straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser som er tatt ut av sin sammenheng.

Obduksjonsrapporten viser at 13-åringen døde av avmagring. Hun veide 21 kilo og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) så lav som 8,8.

– Det er dette som er så rart. Hadde hun virket svekket, hadde jeg reagert, men hun gjorde alle normale ting og virket normal. Jeg så det ikke, uttalte moren, Camilla Lem Heggelund, i et intervju med TV 2.

– Ba datteren ta på seg vekter

Tiltalen skildrer hvordan moren gjentatte ganger skal ha forsøkt å unndra seg helsehjelp og inngripen. Moren skal ikke ha benyttet seg av tilbud i barne- og ungdomspsykiatrien for datteren, selv om dette ble satt som en forutsetning da jenta ble utskrevet fra sykehus.

Moren skal også ha sendt datteren en SMS der hun ba henne ta på seg vekter og løse klær før barnevernet skulle veie henne.

– Hendelser er tatt ut av sammenheng

Morens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, har kalt tiltalen «en kvalifisert skivebom».

– Den er fragmentert i formen. Enkelthendelser er tatt ut av sin sammenheng. Vi snakker om en mor som har jobbet mot skole, barnevern og helse gjennom mange år, sa han til NTB da tiltalen ble kjent.