Tiangong-1 (Himmelpalasset) ble sendt i bane rundt jorda i 2011, men i september 2016 medga Kina at de hadde mistet kontroll over den drøyt 10 meter lange og 8,5 tonn tunge romstasjonen.

Snart sju år etter at den ble skutt opp, er ferden over. Mesteparten av romstasjonen brant mandag opp i atmosfæren, mens resten antas å ha landet i Stillehavet, om lag 10 mil nordvest for Tahiti, ifølge Brad Tucker, astrofysiker ved Australian National University.

Selv om det kun var 10 prosent av romstasjonen som ikke brant opp, dreier det seg om 700–800 kilo, opplyser han.

– Ingen grunn til uro

Kinesiske romfartsmyndigheter har ikke opplyst nøyaktig hvor restene av stasjonen har havnet.

Kinas romfartsadministrasjon CMS meldte på forhånd at det ikke var grunn til bekymring for at fragmentene skulle gjøre skade.

– Det er 10 millioner ganger mindre risiko for å bli truffet av en bit enn det er for å bli truffet av lynet i løpet av ett år, opplyste Den europeiske romfartsorganisasjon før Tiangong-1 traff jordens atmosfære.

Prototyp

Romstasjonen var Kinas første og fungerte som en prototyp på det Kina håper skal bli en permanent romstasjon innen 2022.

I 2012 lyktes tre astronauter i romfartøyet Shenzou 9 å koble seg til Tiangong-1. Om bord var Liu Yang, Kinas første kvinnelige astronaut.

15. september 2016 skjøt Kina opp Tiangong-2, og 19. oktober samme året var Jing Haipeng den første som kunne flytte inn i romstasjonen, fulgt av Chen Dong. De to tilbrakte en måned i romstasjonen før de vendte tilbake til Jorda.

Romfartøy styrter sjelden ukontrollert mot jorda, men det har skjedd tidligere. Den russiske romstasjonen Soviet Saljut 7 styrtet i 1991, og NASAs Skylab-romstasjon falt ned over det vestlige Australia i 1979.