MOSKVA: I et møte med Russlands forsvarsminister og utenriksminister opplyste Putin at tilbaketrekkingen av russiske styrker skal begynne allerede tirsdag.

Presidenten uttrykte også at Russlands rolle i fredsforhandlingene skal trappes opp, og at målet med den militære intervensjonen i Syria i stor grad har blitt oppfylt.

– Oppgaven som ble gitt våre væpnede styrker, er utført. Jeg gir derfor forsvarsdepartementet ordre om å begynne tilbaketrekkingen av hoveddelen av styrkene fra Syria i morgen, sa Putin til forsvarsminister Sergej Sjojgu i et klipp vist på russisk fjernsyn mandag.

Assad informert

Putin opplyste samtidig at de russiske militærbasene i Tartus og Latakia skal fortsette å driftes som før den russiske intervensjonen ble iverksatt 30. september i fjor.

Ifølge en uttalelse fra Kreml har Putin hatt telefonkontakt med Syrias president Bashar al-Assad og informert ham om beslutningen. Assad understreket på sin side at behovet for en politisk løsning er stort, og at han håper fredssamtalene i Genève fører fram til et konkret resultat.

– Assad uttrykte dyp takknemlighet til Russland, heter det i den russiske uttalelsen.

Ifølge Kremls talsmann Dmitrij Peskov ble ikke Assads framtid nevnt i samtalen mellom den syriske og den russiske presidenten.

Opposisjonen positiv

Kort tid etter at Putins avgjørelse ble kjent, uttalte en talsmann for den syriske opposisjonen at tilbaketrekkingen vil øke presset på syriske myndigheter. Ifølge opposisjonen har den russiske støtten styrket det syriske regimets posisjon.

– Hvis tilbaketrekkingen implementeres, vil det gi samtalene et positivt dytt, sa talsmann for opposisjonsalliansen HNC, Salim al-Muslat, i en uttalelse.

Putins beslutning offentliggjøres på samme dag som fredssamtalene ble gjenopptatt i Genève. Det forrige forsøket på fredsforhandlinger om Syria ga ingen resultater. Runden som nå innledes, skal etter planen pågå til 24. mars.

– Sannhetens øyeblikk

– Det finnes ingen annen plan B enn å gjenoppta krigen, og det vil trolig bli en enda verre krig enn det vi har sett til nå, slo FNs spesialutsending Staffan de Mistura fast da han mandag innledet et nytt forsøk på å få i stand en fredsavtale for Syria.

Partene i borgerkrigen skal ikke møtes ansikt til ansikt i Genève, men føre indirekte forhandlinger. Håpet er at den tredje forhandlingsrunden skal munne ut i det Mistura omtaler som et veikart mot fred og aller helst en fredsavtale.

Tirsdag er det nøyaktig fem år siden de omfattende demonstrasjonene mot Assad brøt ut i Syria.