17. oktober legger Skatteetaten ut skattelistene for inntektsåret 2013. Men i år kan du ikke uoppdaget søke opp inntekt, skatt og formue på venner og kjente.

— Med den nye ordningen kan du få vite hvem det er som har søkt på deg i skattelistene, bekrefter Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet til Aftenbladet.

Dermed blirAftenbladets aprilspøk fra 2005en realitet. Rundt 100.000 nettbrukere forsøkte fra Aftenbladets nettsted å finne ut hvem som hadde søkt på dem i fjorårets skattelister. Ved å skrive inn din egen adresse og fødselsdato skulle du kunne finne ut hvem som hadde søkt på navnet ditt i skattelistene.

Med den nye ordningen myndighetene nå innfører, vil du få opp en liste over dem som har søkt på deg i listene for foregående inntektsår

Aldersgrense 16 år

— Ved å klikke på en fane inne i søket får du opp en statistikk som viser hvem som har søkt på deg Du får opp navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt, skriver Kirkhusmo om den nye ordningen.

Nytt av året er også at det nå blir innført 16 års aldersgrense for søk i skattelistene.

- Hvorfor blir det aldersgrense 16 år på skattesøk?

— Det er politikerne som har bestemt dette, skriver Kirkhusmo.

Skattedirektoratet foreslo opprinnelig en aldersgrense på 18 år. Dette mente Finansdepartementet var for høyt og de foreslo derfor 16 år i stedet.

Datatilsynet: - Færre vil snoke

Datatilsynet er blant dem som hilser «snokevarselet» velkommen.

— Historisk sett har skattelistene vært et underholdningsprodukt her i Norge, så det var absolutt behov for innstramminger. Dette har skjedd gradvis, først ved at pressen ikke lengre kan publisere søkbare lister. Neste innstramming er nå at du kan se hvem som har søkt på deg, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Men tilsynet er ikke udelt positive til den nye ordningen.

— Det at oppslagene i skattelistene logges, er ikke noe vi er glad for i utgangspunktet. Men her er det ulike hensyn og vi mener hensynet til å forhindre snoking er viktigere. Derfor har vi også støttet opp om forslaget, vi tror det vil føre til at færre snoker, sier Thon til Aftenbladet.

Pressen får listene

I 2011 strammet myndighetene inn på pressens muligheter til å publisere skattelistene. Siden da har det ikke vært tillatt å publisere søkbare skattelister på nettaviser. Hensikten er blant annet å unngå kommersiell bruk av opplysningene, ifølge Skatteetaten.

Pressen vil fremdeles få skattelistene utlevert til journalistiske formål. Selv om ikke hele eller deler av listen kan publiseres, vil pressen fortsatt kunne omtale enkeltpersoner i avisartikler, samt publisere topplister.