Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson holdt pressekonferanse fredag i forbindelse med at Nav-direktør Joakim Lystad fratrer sin stilling. På pressekonfransen ønskeet Eriksson ikke å svare eksakt på hva Lystad hadde gjort galt som Nav-direktør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eriksson ønsker ny ledelse i Nav, og Lystad fratrer derfor sin stilling, het det i en pressemelding fra departementet fredag formiddag.

Da Eriksson inviterte til pressekonferanse senere fredag, ville han ikke svare eksakt på hva Lystad hadde gjort galt som Nav-direktør.

– Jeg fokuserer ikke på hva som er gjort feil og når. Dette er summen av flere ting over tid. Da ønsker jeg en ny ledelse, sa Eriksson.

Han takket Lystad for innsatsen som Nav-leder, men hevdet at det var nødvendig å ta grep for å lykkes med hans «største politiske prosjekt».

– I en ny sjef ser jeg etter god lederkompetanse og god energi som kan være drivkraft for organisasjonen.

«Ny kraft, ny energi»

Lystad har til nå ikke besvart NTBs henvendelser. Inntil videre overtar nåværende IKT-direktør Kjersti Monland som fungerende direktør i Nav.

Utskiftingen i toppen av Arbeids— og velferdsetaten skjer etter en urolig periode med kritiske rapporter fra Riksrevisjonen og kontrollhøringer på Stortinget om de mye omtalte IKT-problemene i Nav.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson holdt pressekonferanse fredag i forbindelse med at Nav-direktør Joakim Lystad fratrer sin stilling. På pressekonfransen ønskeet Eriksson ikke å svare eksakt på hva Lystad hadde gjort galt som Nav-direktør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eriksson omtaler Nav som sitt viktigste politiske prosjekt og sier det trengs «ny kraft, ny energi» for å bringe etaten videre.– Jeg har brukt god tid og gjort mange avveininger for hvordan jeg skal lykkes med mitt politiske prosjekt, sa han på pressekonferansen fredag.

– Nav har beveget seg litt bort fra det som har med arbeid å gjøre. A-en i Nav har blitt borte. Vi må gjenreise a-en i Nav, sa arbeids— og sosialministeren.

Ny rapport

Torsdag la en ekspertgruppe under ledelse av tidligere KS- og NHO-topp Sigrun Vågeng fram en rapport som slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.

– Bare 3 prosent av 7 millioner brukermøter hos Nav handler om kontakt med arbeidsgiverne, påpekte SIFO-sjef Sigrun Vågeng da hun overleverte ekspertrapporten til Eriksson.

Utvalget foreslår å redusere antall Nav-kontorer, styrke kompetansen og gi kontorene mer myndighet og frihet til å utforme tiltak som passer den enkelte. De lokale Nav-lederne og veilederne må få slippe omfattende prosedyrekrav og regler.

Kostnadssmell

Da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avholdte sin andre høring om dataproblemene i Nav i februar, anslo Lystad at datamoderniseringen blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn antatt i 2011. På Stortinget fryktes det at prosjektet blir enda dyrere.

– De var veldig trygge på tallene i november, men har helt andre tall nå, sa komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Han fikk følge av Høyres Michael Tetzschner.

– Det er ganske utilfredsstillende at det som var et sikkert tall i november, nemlig 3,3 milliarder kroner, nå er blitt et nytt sikkert tall som er 1,5 milliarder høyere, sa Tetzschner.

– Da føler jeg at man ikke har helt styring eller heller ikke vil meddele hva som er i ferd med å skje, fordi dette tallet var tilgjengelig bare tre uker etter første høring, men da bare via pressen, tilføyde han.

Også Arbeids- og velferdsetatens bruk av konsulenter er tema for komiteen. Eriksson har lovet full gjennomgang av pengebruken.