Politiet bekrefter rasistisk motiv bak skoleangrep

Svensk politi konstaterer at skoleangrepet i Trollhättan var motivert av hat og rasisme, melder Aftonbladet.

Publisert: Publisert:

Trollhättan og Sverige er i sorg etter skoleangrepet i Trollhättan torsdag. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det er blant annet funn gjort i den mistenkte gjerningsmannens bolig, klærne han var iført under angrepet og hans oppførsel på stedet, som gjør at politiet nå bekrefter dette, opplyser pressetalsmann Peter Adlersson til nyhetsbyrået TT.

– Vi konstaterer at det finnes et hatkriminalitetsmotiv og at det finnes rasistiske fortegn, sier politileder Niklas Hallgren til Aftonbladet fredag morgen

Politiet baserer også konklusjonen på hvordan gjerningsmannen ser ut til ha valgt ut ofrene sine på Kronan skole før han selv ble skutt og drept av politiet.

En 17 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent ble drept i angrepet torsdag formiddag. En 15 år gammel elev og 41 år gammel lærer ligger alvorlig skadd på sykehus.

9 måneder

Aftonbladet skriver at den skadde 15-åringen har utenlandsk bakgrunn og kom til Sverige for bare ni måneder siden. Også de to drepte har utenlandsk bakgrunn, og 17-åringen har bodd i Sverige i tre år.

Hallgren vil ikke utdype hvilke funn politiet har gjort i 21-åringens bolig.

– Vi går ikke inn på nøyaktig hva det er som gjør at vi trekker denne konklusjonen, men det er i hvert fall så tydelig at vi er overbeviste om at det finnes et hatkriminalitetsmotiv, sier Hallgren.

Mot innvandring

Fra før er det kjent at 21-åringen som gikk løs på elever og lærere med et sverd på Kronan skole i Trollhättan, har vist stor interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet. Blant annet har han likt YouTube-filmer som er publisert av en nyfascistisk blogger. På Facebook har han dessuten likt en kampanje for folkeavstemning om innvandring.

Gjerningsmannen, som i svenske medier er identifisert som Anton Lundin-Pettersson, ble skutt av politiet på skolen og døde senere på sykehus.

Politiet har fortsatt ingen grunn til å tro at 21-åringen ikke var alene på skolen da han gjennomførte angrepet.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.