Onsdag kvelddøde en 32 år gammek svensk isklatrersom ble tatt av snøskred ved Skogshorn i Hemsedal. Det har gått flere skred i Hemsedal den siste tiden. Også på Beitostølen gikk det ras for noen dager siden.

– De ustabile snølagene fra forrige uke er fortsatt til stede. Når man kommer over 1000-1200 meter opp i fjellet, må man være forsiktig, sier Christian Jaedicke, som er snøskredansvarlig hos Norges geotekniske institutt (NGI).

Det er lite nedbør og lite vind i fjellene søndag, men på grunn av det kalde været, kan det ta lang tid før faren for snøskred blir mindre, opplyser Jaedicke.

Mellom moderat og markert

Snøskredfaren graderes på en skala fra 1 til 5, der 5 er høyeste farenivå. De fleste steder er faregraden forsatt mellom 2 og 3. Det vil si mellom moderat og markert skredfare.

På nivå 2 er skredutløsning mulig, spesielt ved store tilleggsbelastninger i brattheng. Store naturlig utløste skred forventes ikke på nivå 2. På neste nivå er skredutløsning mulig også ved liten tilleggsbelastning i brattheng. Under spesielle forhold kan det forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred på nivå 3. – De fleste dødsulykker skjer på faregrad 3. Da er det ofte fint vær, men farlig snø. Når vi er oppe i 4 og 5, er det storm. Da er fjellovergangene gjerne stengt og det er få folk ute, sier Jaedicke.

– Så lenge det er snø, er det skredfare

Det er fjellområdene fra Jotunheimen og sørover som har vært mest utsatt for vind og snø i det siste. Lengre nord har det ikke vært så mye nedbør i det siste, så der er faren mindre, ifølge Jaedicke.

– Alle bør uansett være klar over at skikjøring i skredterreng brattere enn 30 grader har potensialet til å skape problemer. Vi får ofte spørsmål om det er skredfare. Svaret er alltid ja. Så lenge det er snø, er det skredfare, sier Jaedicke.

Statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt sier at vi igjen kan få stigende temperaturer og noe nedbør mandag ettermiddag.

– Med temperaturøkningen er det grunn til å tro at det igjen blir ustabile forhold i fjellene. Sørlige og sørvestlige fjellområder er mest utsatt. Når hellingsgraden kommer over 30 grader, er det fare for ras hvor som helst, sier han.

Rasfaren kommer ikke til å bli særlig mye mindre før utover i neste uke, når det igjen blir mange minusgrader. Til uken er det heller ikke ventet mer nedbør på Østlandet enn det som kommer mandag.

Kommer uten advarsel

Videre peker Johnsen på at det alltid vil være store lokale forskjeller i vær— og vindforholdene, og dermed også i hvor stor rasfaren er.

– Man må være obs på å holde seg til sikre områder og merkede løyper. Kjøring utenfor markerte løyper er galskap nå. I det siste har vi sett at det ikke skal mye belastning til før snøen gir etter, sier Johnsen, som også oppfordrer folk til å være obs på at rasene kommer svært brått.

– Det har ikke vært mye bråk eller støy i forbindelse med de rasene som har vært den siste tiden, sier han.