– Det er vanskelig å si hva som skjer videre, men Johnson er klart svekket etter denne kjennelsen. Før suspensjonen hadde han allerede tapt flere viktige avstemninger i Underhuset, og nå får han denne i ansiktet i tillegg. Dette er også et slag for Johnsons brexitstrategi, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB.

Høyesterett i London fastslo i en kjennelse tirsdag at stengingen av nasjonalforsamlingen ikke var i tråd med loven. Johnson beordret i august suspensjon av nasjonalforsamlingen fra den andre uken i september og fram til trontalen, som holdes 14. oktober.

Åpent hva som skjer videre

Mustad fastslår at dette er helt ukjent farvann for den britiske konstitusjonen.

– Denne situasjonen er helt spesiell, og konsekvensene av dette er ukjente. Denne sammenblandingen av juss og politikk har det ikke vært sedvane for. Jeg vil tippe at regjeringen vil trekke pusten dypt, ta seg litt tid og så finne ut hva den skal gjøre, sier han.

Han tror Johnson kan fortsette som statsminister etter kjennelsen, men sier at den da bør bli tatt til etterretning.

– Det har blitt spekulert i om de ikke skal forholde seg til kjennelsen eller prøve å komme seg ut av det, men det er nok ikke en god idé, verken for regjeringen eller statsministeren, sier Mustad.

Handler ikke om brexit

Domstolen i London behandlet sist uke flere anker i søksmål knyttet til Johnsons beslutning.

– Effekten på demokratiets fundament var ekstrem, sa høyesterettsjustitiarius lady Brenda Hale om suspensjonen og la til at den ikke kunne rettferdiggjøres.

Mustad understreker at kjennelsen ikke dreier seg om brexit, men om Parlamentets funksjon i demokratiet, men at brexit danner bakteppet.