Influensaregistreringene tikker inn hos Folkehelseinstituttet, men årets store utbrudd kommer ikke før over nyttår.

– Det har vært veldig stille på influensafronten i høst, men nå har det begynt å dryppe inn. Vi har bekreftet influensa i Oslo, Akershus og Troms. Normal influensautvikling sier da at vi kan forvente at utbruddet kommer i slutten av januar eller i begynnelsen av februar, sier overlege Bjørn Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hvert år rammes opp mot en halv million nordmenn av sesonginfluensa.

Den verste epidemien dette tiåret var i 1999/2000. Da den herjet som verste ble 10 prosent av alle som oppsøkte lege diagnostisert med influensa. Så ille blir det imidlertid ikke i år.

– Vi forventer en normal influensasesong. Det vil si at et sted mellom 5 og 10 prosent av befolkningen blir smittet, men det er stor variasjon i hvor syke de blir. Noen vil nesten ikke merke det, sier Iversen.

De årlige epidemiene skyldes varianter av virustypene A og B. Nye varianter av disse dukker opp hvert år.

I fjor ble vi rammet av B-viruset, som fører til en forholdsvis mild influensavariant. Årets virus er av typen A, og vil sannsynligvis ramme hardere.

– Vi har funnet to forskjellige varianter av virus A i Oslo-området og i Troms. Den varianten som er funnet i Oslo er sterkere enn den vi har funnet i Troms, forteller Iversen.

Ved utbrudd av sykdommen kommer symptomene brått, med feber, muskelsmerter, hodepine, nedsatt allmenntilstand og tørrhoste. Influensa varer som oftest i sju til ti dager.

I år er over 600.000 mennesker vaksinert mot influensaen. Det er et betydelig høyere antall enn tidligere år, og nesten 100.000 flere enn i fjor. Siden influensaen lar vente på seg, er det heller ikke for sent for etternølere å vaksinere seg, så antallet kan stige enda mer.

– Grunnen til økningen er at regjeringen har gjort vaksinen gratis for alle i risikogruppen. 900.000 nordmenn tilhører denne, først og fremst eldre, men også folk med hjerteproblemer eller alvorlige luftveissykdommer, ifølge Iversen.

Han oppfordrer flere til å vaksinere seg. At influensaepidemien kommer skal være sikkert som banken, og han mener at vaksine er det beste forebyggende tiltaket.

Mens influensaviruset lar vente på seg florerer det av andre, lignende virus.

Mange har rukket å stiftet bekjentskap med Noro-viruset, som har blitt mer og mer vanlig i Norge de siste årene.

– Dette er et virus som gir diaré, oppkast og magesmerter. Det er blitt svært vanlig både på sykehjem, i barnehager og på skoler. Og har først én i familien blitt smittet, så er det vanskelig å unngå at de andre også blir syke, sier Iversen.

Det smitter lett både gjennom luftdråper, håndsmitte eller ved at man kommer i kontakt med smittede pasienters oppkast.

Generelle smitteforebyggende råd er å vaske hendene ofte, og unngå å hoste og nyse på andre.