DAMASKUS: Lohne og den norske generalen Robert Mood kunne blitt utsatt for bilbomben.

Seks syriske regjeringssoldater ble såret i eksplosjonen som rammet en lastebil med soldater som eskorterte FN-observatører som Mood er leder for.

Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne var en av de siste som kjørte forbi før det smalt. Lohne slapp i likhet med FN-observatørene uskadd fra hendelsen.

Eksplosjonen understreker den kaotiske og høyst uforutsigbare situasjonen som råder på bakken i Syria, fire uker etter at en våpenhvile skulle ha trådt i kraft.

Samme dag skal minst sju regjeringslojale militssoldater ha blitt drept da opprørere skjøt rakettdrevne granater mot en buss som fraktet militssoldatene.

Angrepene skjer dagen etter at Syria-utsendingen Kofi Annan informerte FNs sikkerhetsråd om at han er sterkt bekymret for situasjonen i Syria, ikke minst når det gjelder bruken av tortur og massearrestasjoner, samt andre menneskerettighetsbrudd.

Han fremholdt samtidig at fredsplanen hans er den siste muligheten Syria har for å unngå en borgerkrig som vil ha alvorlige konsekvenser, ikke bare for Syria, men hele regionen.

Splittet verden

Men Syria skaper fortsatt splittelse i verdenssamfunnet. Mens Russland mener at situasjonen i Syria er i ferd med å bli bedre, retter USA kraftig kritikk mot det syriske regimet for ikke å ha rettet seg etter Annans fredsplan, som innebærer både våpenhvile og forhandlingene med opposisjonen.

Angrepet mot kolonnen til FN-observatørene fant sted i al-Misnihya-området, rundt 5 kilometer utenfor Deraa. Det er uklart hvem som hadde plantet veibomben, og Mood ønsker ikke å spekulere.

– Jeg finner det ikke hensiktsmessig å spekulere på hvem som var målet for aksjonen. Mine tanker går nå først for fremst til de soldatene som ble skadet, sa Mood under en pressekonferanse halvannen time senere.

– Vold ingen løsning

– Dette er et eksempel på vold som det syriske folk må utholde daglig. Mitt budskap til alle i eller utenfor Syria som måtte mene at vold er veien å gå for Syrias fremtid: Dette er den veien vi absolutt ikke skal gå, sa den norske generalmajoren, ifølge Aftenposten.

Opposisjonen i landet anklager regimet for å stå bak veibomben.

– Vi tror at regimet benytter disse taktikkene for å tvinge observatørene ut, samtidig som kravet om å øke antallet observatører er økende, sier Samir Nashar i Syrias nasjonalråd.

FN har vedtatt å sende inntil 300 militære observatører til Syria, men bare 50 er hittil på plass i landet.