OSLO: Men Solberg var tydelig på at det ikke er de økonomiske, men de politiske utfordringene som blir de største. Hun uttalte seg også om faren for økt nasjonalisme.

– Jeg tror dette blir en vitamininnsprøytning til ekstreme krefter som ønsker mindre samarbeid i Europa. Verden trenger flere fellesløsninger nå, sa statsministeren på en felles pressekonferanse med Jensen fredag formiddag.

Et veiskille

Statsministeren mener den britiske folkeavstemningen markerer et veiskille for europeisk samarbeid og at Europas ledere nå må ta innover seg den uroen og mangelen på tillit mange velgere føler.

– Vi trenger mer samarbeid, ikke mindre. Det er i alles interesse at det er et sterkt og nært samarbeid i Europa, sa Solberg.

Hun trakk fram at de store politiske utfordringene som migrasjon, sikkerhet og klima bare kan løses i fellesskap.

– Det er ingen løsning at hvert land skal finne den selv. Det er i Norges interesse at vi finner disse løsningene, sa statsministeren som takket David Cameron for et godt og nært samarbeid – både som statsministerkollega og partifelle.

Finansuroen vil fortsette

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa at de store bevegelsene i de internasjonale finansmarkedene som følge av brexit vil fortsette i dagene som kommer.

– Britiske pund og euro har falt, mens amerikanske dollar og japanske yen har styrket seg. Norske kroner er styrket mot pund, men er svekket mot dollar og euro. Oljeprisen har falt noe, samtidig som Oslo Børs har falt. Uroen markedet avspeiler at avstemningsresultatet kom uventet, og vi må regne med store markedsbevegelser i dagene fremover, sa Jensen.

Statsråden tror at resultatet av folkeavstemningen på kort sikt skaper usikkerhet om Storbritannias forhold til omverdenen.

– Økt usikkerhet kan føre til at bedrifter og husholdninger utsetter investeringer og store anskaffelser, noe som i så fall kan trekke ned den økonomiske veksten. De mer langsiktige økonomiske virkningene er mer usikre, mente Jensen.

Finansdepartementet, Finanstilsynet og Norges Bank følger situasjonen nøye og er i beredskap. Norges Bank vurderer likviditetssituasjonen løpende.

– Norske banker har de siste årene bedret sin soliditet, fått en mer robust markedsfinansiering og har økt sine likviditetsreserver. De er derfor godt rustet til å tåle ny uro i internasjonale finansmarkeder, sa Siv Jensen. (©NTB)