Amos, som er på besøk i Syria der hun blant annet har møtt statsminister Wael al-Halki, oppfordrer både regjeringsstyrkene og opprørerne til å gjøre mer for å beskytte sivile som blir fanget i kampene.

— Over en million mennesker er på flukt og trues av fattigdom. Kanskje enda en million har akutt behov for humanitær hjelp fordi konflikten får stadig større virkninger på økonomien og dermed befolkningens levekår, sa hun til journalister i Damaskus torsdag.

Hun sier at FN i mars var kommet fram til at rundt en million syrere trengte akutt hjelp. Fem måneder senere er tallet 2,5 millioner, og arbeidet er i gang med å oppdatere planer og finansieringsbehov.

I løpet av besøkte i Syria traff Amos hjemløse familier som bor i skoler og andre offentlige bygninger i Damaskus og Nabk nordøst for hovedstaden.

— Deres behov for helsetjenester, tak over hodet, mat, vann og sanitært utstyr vokser, sa hun og la til at bistanden til de hjelpetrengende blir hemmet av usikkerheten i landet, restriksjoner på bevegelsesfriheten og pengemangel.(©NTB)