«Tyskere får drikke en halvliter om dagen», skriver nederlandske NRC Handelsblad og fortsetter: «Briter holder seg friske med ti halvlitere i uken eller ti glass vin», skriver Aftenposten.no.

Kostholdsrådene nasjonale myndigheter gir er bygget på vitenskap, men det betyr ikke at de er like. Kultur og tradisjon spiller også en rolle.

Før påske kom det nederlandske Voedingscentrum med sine oppdaterte kostholdsråd. De fornyes med noen års mellomrom, etter hvert som forskning gir grunnlag for nye råd. Nytt av året er at nederlendere anbefales å spise mer usaltede nøtter.

Men all oppmerksomheten er rettet mot setningen: «Drikk helst ikke alkohol, og maksimalt en enhet om dagen». En enhet tilsvarer et glass vin eller en flaske øl.

Strengere enn svenskene

«Selv svenskene, i et land hvor alkohol bare selges i et begrenset antall statsbutikker, holder seg til 'mindre alkohol'», skriver NRC Handelsblad.

Norge, som ikke er mer liberale enn Sverige, nevnes ikke i artikkelen. I Helsedirektoratets kostråd nevnes ikke alkohol i det hele tatt. Men i et hefte rettet mot helsearbeidere, ansatte på skoler og i matvarebransjen står det: «Alkoholholdige drikker kan forringe den ernæringsmessige kvaliteten av kostholdet. Inntaket av alkohol bør derfor begrenses, og ikke overstige omtrent 10 g alkohol per dag for kvinner og 20 g per dag for menn.» Det er som i Sverige.

Folkehelseinstituttet begrenser seg til dette rådet: «Små mengder alkohol innebærer vanligvis liten skaderisiko for friske personer. Inntak av større mengder gir derimot rusvirkninger, fulgt av økt risiko for uhell, skader og ulykker.»

Flytende grenser

Definisjonen av en alkoholenhet varierer fra land til land. I Storbritannia er det 7,9 gram ren alkohol, i USA 14 og Ungarn hele 17 gram. I Norge er en alkoholenhet 12,8 gram. Det tilsvarer en flaske øl eller et glass vin. I Norge kan kvinner med andre ord drikke et lite glass om dagen, og fortsatt være på den trygge siden.

Wikipedia har samlet helseråd fra flere land, og de spriker mye:

  • Australia anbefaler maksimalt 20 gram alkohol om dagen.

  • Østerrike og Tsjekkia ligger på 24 gram.

  • New Zealand anbefaler minst to alkoholfrie dager i uken, og maks 30 gram alkohol de dagene man drikker.

  • Portugal ligger høyest på listen, med 37 gram om dagen.

  • Storbritannia anbefaler å holde seg under 32 gram om dagen. For noen år siden ble det advart mot å «samle opp» kvoten for å drikke seg skikkelig full i helgen.

  • Danmark har strammet inn på anbefalingen, som tidligere var svært liberal. Tidligere kunne menn føle seg trygge om de holdt seg innenfor tre enheter om dagen, eller ca. 30 gram. Nå bør de redusere inntaket med en tredjedel.

Ingen anbefaling

Det er viktig at anbefalingene er maksimumsgrenser. Normalt sunne mennesker utsetter seg ikke for noen stor helserisiko ved å holde seg under disse grensene, er teorien. Men man kan ikke se bort fra at de blir enda sunnere av å ligge langt under maksimalt inntak, eller ikke drikker alkohol i det hele tatt. Mange land anbefaler også for eksempel gravide å holde seg helt unna alkohol. Andre senker anbefalt inntak kraftig.

I NRC Handelsblad er det likevel kraftige reaksjoner på rådet om at man egentlig ikke bør drikke alkohol i det hele tatt. Sterkest reagerer, ikke overraskende, bryggeriforeningen. De sender en forsker i krigen for seg. Doktor Aafje Sierksma skriver en kronikk med overskrift om at det er galt å behandle alle som om de er alkoholikere. Sammen med en kollega hvder hun at landet «med ett slag har fått de strengeste retningslinjene i Europa».