Prosjektet, som går over ti år, har som mål å tilpasse tropisk landbruk til klimaendringene. Dette gjøres ved å dyrke fram nye og klimatilpassede sorter av dagens viktigste matplanter. Man benytter genmateriale fra plantenes viltvoksende slektninger for å få det til.

— Prosjektet om utvikling av klimatilpassede såkorn og matplanter er et viktig bidrag til oppfølging av klimaavtalen fra Paris og de nye bærekraftmålene. Dette gjelder særlig mål nummer to om matsikkerhet og ernæring, sa utenriksminister Børge Brende (H) i forbindelse med undertegningen av avtalen.

Undertegningen skjedde i forbindelse med giverkonferansen for det Globale fondet for matplanter (Global Crop Diversity Trust/GCDT), som ledes av Åslaug Haga. Norge vil nå bidra med 160 millioner kroner til den siste delen av prosjektet, som løper fra 2017 til 2020. Norge har støttet de to første fasene av prosjektet med til sammen 195 millioner kroner. Målet er at de nyutviklede plantesortene kan brukes av frøfirmaer og bønder for å møte kommende klimautfordringer. (©NTB)