— Slanking og kroppspress har nådd helt til livmoren. I enkelte miljøer er det status å føde barn som veier under tre kilo, mener allmennlege Kari Løvendahl Mogstad og leder i Jordmorforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Hanne Schjelderup-Eriksen, til Aftenposten.no.

Aftenposten har tidligere skrevet om enkeltejordmødres bekymring for at gravide ønsker å føde små barn.Nå bekrefter leger og jordmødre at dette er en trend blant enkelte gravide.

Usunt

Leder i Jordmorforbundet, Hanne Schjelderup-Eriksen, er usikker på om gravide skjønner konsekvensene av å slanke seg under graviditeten.

— Jordmødre ser at dette er en usunn trend blant noen gravide, og dette er bekymringsfylt. Fokuset for de gravide bør være å få et friskt normalvektig barn som er født til termin, sier Schjelderup-Eriksen.Jordmoren er usikker på om de gravide skjønner konsekvensene for det underernærte barnet både på kort og lang sikt.

— Disse barna må gjerne følges like nøye opp som premature barn, for å sikre at de får i seg nok næring. Denne trenden er å utsette barnet for unødig helserisiko, og noe vi vil fraråde på det sterkeste. En annen konsekvens er at kvinner som er for tynne oftere må gi opp å fullamme sine barn, fordi amming er svært energikrevende. Fettet vi lagrer under graviditeten har vi bruk for etter fødselen, slik at vi kan ernære våre barn på en tilfredsstillende måte.

Minst mulig vektøkning

Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad sitter blant annet i Legeforeningens referansegruppe for barns helse og Nasjonalt råd for fødsel og barselomsorgen. Hun har mange gravide i legepraksisen i Trondheim, og følger blogger og hva som skrives i sosiale medier for å holde seg oppdatert på hva gravide er opptatt av og blir eksponert for.

- Det har i det siste stått en del om treningspress og fokus på minst mulig vektøkning i svangerskapet. En av de nye trendene blant en del vordende mødre er å gå minst mulig opp i vekt under svangerskapet, og en av årsakene er etter alt å dømme at de ønsker seg et lite, nett og lett barn, sier Løvendahl Mogstad .

Les også:Frykter foreldre begynner å slanke ettåringer

Hun tror mange gravide som slanker seg ikke vet at lav fødselsvekt kan føre til helsemessige konsekvenser for barnet på lang sikt.

— Det er flere uheldige konsekvenser av å bli født under laveste «normale» fødselsvekt ved termin. De kan ha økt risiko for ADHD, konsentrasjon og hukommelsesbesvær. Det er også kjent at disse barna har økt risiko for å få høyt blodtrykk og metabolske sykdommer som voksne, forklarer legen. Metabolsk er en fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. — Men nå har vi altså kommet dit at enkelte går inn for å få barn som nærmer seg den nedre grensen for normal og anbefalt fødselsvekt. Det er en trend vi må ta på alvor, og prøve å stoppe. Hun omtaler dette i en blogg på tidsskriftet.no, som hun kaller"Slanket, født og klar til fotoshoot".

Sykelig tynne nybakte som forbilder

"Slanket, født og klar til fotoshoot", skriver allmennlege Kari Løvendahl Mogstad i sin blogg om trenden med å føde små barn.

Allmennlegen sier kroppsfikseringen er blitt hysterisk i samfunnet vårt, og det er vanskelig å slippe unna.— Selv barn snakker om sixpack, ungdommer speiler seg i rosablogg-idealer og gravide ser kjendiser og andre nybakte mødre som tilsynelatende «får igjen» kroppen sin like etter at de har klemt ut barnet.

Les også:«Fremtidens mødre vil legge lite på seg under graviditeten, føde små barn og bruke permisjonstiden til å komme i form»

Løvendal Mogstad mener det er tydelig at mange unge og delvis uerfarne nybakte mødre har disse kvinnene som forbilder. Hun sier det er viktig å snakke om både et sunt kosthold, trening og mosjon med de gravide pasienter, også når de har født og kommer til barselkontroll.

— Den trenden vi nå ser er ikke en sunn tilnærming til hverken trening, vekt eller en kvinnekropp som er i barsel. Det normale er ikke at kroppen etter tre dager ser ut som om den hverken har vært gravid eller har født. Det er ikke anbefalt å begynne å trene en uke etter fødsel, og man skal ikke slanke seg eller prøve å unngå å legge på seg under svangerskapet, fastslår hun.

Ikke mer enn tre kilo

I dag er gjennomsnittsvekten på babyer rundt 3500 gram. Et nyfødt barn regnes ikke som stort før det er over 4500 gram. Likevel er det altså status blant enkelte å få barn som helst ikke skal veie mer enn tre kilo.

Les også:Lubne ettåringer kan bli tykke åtteåringer

— Selv om det ikke snakkes mye og høyt om dette, blir det av enkelte sett på som en bekreftelse på at man har levd sunt og sprekt. Noen mener det tar seg bedre ut med en liten og nett baby på skinnfellen eller i tyllskjørtet, heller enn en godslig og robust godklump. Dette er rett og slett høl i hue, sier Løvendal Mogstad.

- Tror du mødre vil ha små barn fordi de tror fødselen blir lettere?

— Mange tror det, men det kan være motsatt. Hvis barnet er slapt og dårlig ernært, kan det være vanskeligere å føde enn et barn på fire kilo. Det kan også være tyngre å komme i gang med ammingen.

Baby som statussymbol

Allmennlegen ser også gravide i den andre enden av skalaen. Kvinner som er så overvektige at de nesten ikke får plass i fødestolen.

— Det er flere i ytterpunktene, og færre normale. Men barn har i langt større grad blitt et objekt og statussymbol for mange, der et pent og perfekt barn passer godt inn i det øvrige bildet mange ønsker å fremstå i. Men barn er ikke en chihuahua.

- Fullstendig galskap

Barselgruppen Aftenposten møter på tur på trilletur er enstemmige: -Den nye trenden er ikke til barnets beste

- Ikke til barnets beste, mener barselgruppen Aftenposten møter, om trenden om å slanke seg som gravid. Foto: Stein J Bjørge

— Jeg har fått med meg denne trenden i media, men jeg kjenner ingen som har gått på diett for å få et barn på under tre kilo, sier Elise Ottesen Søvik.33-åringen er i samme barselgruppe som Linda Eriksson (29) og Camilla Hamberg (35). Alle tre har barn fra før, og de har alle hver sin sønn på tre måneder.

Aftenposten møter de tre med barna på tur en tidlig formiddag. De er i barselgruppe med fem andre, og gleder seg til mange fine høstturer – som kanskje ender med en kaffekopp på café på Bekkestua.

Camilla Hamberg forstår ikke ønsket om å få en liten baby.

-De to første barna mine veide under tre kilo. Barseltiden med dem var mye mer anstrengende enn med Ludvig. Han var 3,5 kilo da han ble født, og jeg trenger ikke bekymre meg for ernæringsinntaket hans. Han spiser godt og er mer robust.

Plaget av kvalme

Elise Ottesen Søvik var sterkt plaget av svangerskapskvalme de første ukene av svangerskapet. På et tidspunkt var hun så dårlig at hun ble lagt inn på sykehus og fikk ernæring intravenøst.

— Jeg gikk ned åtte kilo i starten, så gikk jeg opp ni kilo totalt. Likevel fikk jeg en stor gutt på nesten fire kilo, sier hun, og stiller spørsmål hvordan man kan slanke seg til å få små barn.

Bærumsmødrene tror trenden med å slanke seg mens du er gravid henger sammen med hva slags venner du har og hva slags omgivelser du er i. Selv om de tre nybakte mødrene ikke kjenner til kvinner som ønsker små barn, kjenner de igjen ønsket om å gå ned i vekt raskt etter fødselen.

— Mange er nok for strenge med seg selv, de ønsker å se ut som før med en gang.

Elise Ottesen Søvik undrer om slanking under svangerskapet speiler vår tids egoisme.

Selfie-generasjonen

— Vi er på mange måter en selfie-generasjonen der «jeg» står i sentrum. For det er temmelig egoistisk å dytte barnet foran seg for fasadebygging. Det er ikke ut fra barnets beste man ønsker et lite spedbarn. Er dette de samme mødrene som slanker 3-åringen sin, spør Ottesen Søvik?

Ellen Sundklakk (41) slutter seg til praten på fortauskanten. Hun er høygravid, venter en liten gutt om to uker. Også hun er svært negativ til slanking i svangerskapet.

— Jeg har levd som normalt og spist som vanlig. Jeg har prøvd å være litt bevisst sukkerinntaket, men har også kost meg.

— Er det mye fokus på vekt på svangerskapskontrollen?

-Hovedfokus var å spise variert og næringsrikt samt å holde seg i jevn aktivitet. Jeg vil håpe og anta at jenter som har en reell utfordring med vekt i svangerskapet får ekstra hjelp og oppfølging underveis.