27 døde i branntragedie på nattklubb i Bucuresti

Et mislykket pyroshow under en rockekonsert startet trolig et branninferno med minst 27 dødsofre og 180 skadde i Bucuresti fredag kveld.

Publisert: Publisert:

Redningsmannskaper jobber utenfor nattklubben i Bucuresti. Foto: NTB/Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det var opp mot 400 publikummere i lokalet, de fleste av dem ungdom, da brannen brøt ut. Ifølge vitner startet brannen da et pyroshow på scenen gikk galt, og det tok fyr i en søyle dekket med lydisolerende skumplast. Deretter skal brannen ha spredd seg til taket, før det oppsto en eksplosjon og kraftig røykutvikling.

Konsertlokalet, som lå i en kjeller på nattklubben Colectiv Club i den rumenske hovedstaden, hadde kun én utgang, ifølge vitnebeskrivelser.

– Folk besvimte, de besvimte av røyken. Det var totalt kaos, folk tråkket ned hverandre, sier Victor Ionescu, som var i lokalet sammen med kjæresten sin, til TV-kanalen Antena 3 TV. Han forteller at voldsomme flammer slo utover lokalet etter eksplosjonen.

Oppfordrer om å gi blod

Den første ambulansen kom til stedet elleve minutter etter nødmeldingen. TV-bilder viser politi og ambulansepersonell som utfører gjenoppliving på unge mennesker på gaten utenfor klubben.

Minst 27 er døde, og viseinnenriksminister Raed Arafat sier at dødstallet kan komme til å stige.

Landets helsemyndigheter oppfordrer folk til å donere blod etter at så mange som 180 skadde er innlagt på hovedstadens sykehus etter brannen.

Ifølge Arafat er ofrene fordelt på ti forskjellige sykehus.

– Situasjonen er sakte i ferd med å stabilisere seg. Vi har mange mennesker med brannsår, forgiftet av røyk, og folk med klem— og knusningsskader, sier han.

– Trist øyeblikk

Romanias president Klaus Iohannis sier han er «sjokkert» over hendelsen, og han har innkalt regjeringen til et krisemøte lørdag.

– Dette er et veldig trist øyeblikk for landet vårt, skriver han på Facebook.

Under en tilsynskontroll på utestedet for bare ti dager siden, fant politiet for få kvalifiserte folk på stedet og bøtela klubben.

Det var det rumenske metalbandet «Goodbye to Gravity» som sto på scenen da brannen startet.

Noen av verdens mest dødelige nattklubb-tragedier er blitt startet av fyrverkeri og pyroteknikk. I 2013 omkom 241 personer i Santa Maria i Brasil etter at en musiker tente et signalbluss.

Fyrverkeri var også årsaken til en brann på en nattklubb i Perm i Russland i 2009 hvor 154 personer omkom, og på en brann i Buenos Aires i 2004 som tok 194 menneskeliv.

I 2000 omkom 63 personer under en diskotekbrann i Göteborg i Sverige. Fire unge menn ble dømt for å ha tent på brannen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.