«Et slags svar til Thomas Seltzer»,kalte Cathrin Svanevik Frøyen kronikken hun skrev til Aftenpostendenne uken.

Den ble utløsende for en sjeldent stor, norsk Twitter-storm under emneknaggen#jegharopplevd. Der forteller flere tusen kvinner om opplevelser de har hatt med uønsket oppmerksomhet og seksuell trakassering, skriver BT.

Selv sier Frøyen, som bor i Bergen, at hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun skrev sin kronikk.

— Det som har overrasket meg, er at det er så mange som ikke har fortalt ting før. Jeg visste ikke at det var så til de grader skambelagt, sier Frøyen.

«Skjørtet mitt ble løftet opp»

«Jeg hadde pyntet meg og var ute på byen i høst. En stund før jeg fylte 36. Jeg stod med venninnene min på utestedet Contra i Bergen da skjørtet mitt ble løftet opp. Da jeg forstod det, stoppet alt opp. Nei! Ikke nå! Ikke igjen! Jeg snudde meg og fikk se en gruppe særdeles velstelte menn i førtiårene stå og glise. De hadde sett rompa mi, som den ser ut i truse og strømpebukse, mot min vilje, og nå lo de av meg. Jeg skammet meg», skriver hun i kronikken.

Selv sier hun at hun ikke har noe ønske om å sjokkere, og at hennes opplevelse er at de fleste menn er bra folk som ikke trakasserer.

— Jeg ønsker å illustrere et perspektiv, og den mest redelige måten er å bruke meg selv og mine erfaringer. Poenget er at en del menn ikke forstår dette perspektivet. Språk kan være nedverdigende mot kvinner, sier Frøyen.

Kodeordsaksjon

Etter at Frøyen hadde skrevet sin kronikk, ble innholdet stilt i tvil på sosiale medier. «Bør vi ta inn over oss denne kvinnevirkeligheten?», spurte spaltisten Kjetil Rolness på sin Facebook-side. Han kalte opplevelsene Frøyen fortalte om for «paranoide generaliseringer om menn».

Det fikk redaktørene i det feministiske tidsskriftet Fett til å sette i gang en aksjon, der de oppfordret alle som har blitt utsatt for seksuell trakassering til å dele sine historier med kodeord #jegharopplevd på sosiale medier.

— Jeg tenkte at mange hadde mye de ville dele, men jeg var nervøs for at mange ikke ville tørre. Vi vet at dette er noe som skjer med mange, også i Norge. Men vi vet og at det å gå ut med sånt, kan gjøre at du får tilbakemeldinger som kan være ganske tøffe å få,sa Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersentil BT i går.

Torsdag klokken 19, en dag etter at stormen startet, hadde nesten 11.000 skrevet under emneknaggen på Twitter, ifølgeanalysenettstedet Topsy.

Eksemplene

I kronikken skriver Frøyen:

«Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid, at jeg er for stygg til å bli pult og en avskyelig hore når jeg selv velger hvem jeg vil ha sex med. Når jeg setter grenser har jeg vært surmaget, bitter, stygg og frigid.»

Dette er noen av meldingene som er kommetpå emneknaggenfra ulike kvinner:

  • #jegharopplevd å bli klådd på puppene av tilfeldige menn på utesteder og bli klasket på rumpa av forbipaserende på Karl Johan, og mye mer...

  • #jegharopplevd å få slengt «jævlig hore, ludder, bitch, fitte, lille venn, tullemor» i ulike diskusjoner der visse typer menn er uenig med meg.

  • #jegharopplevd å bli fulgt etter av en full mann som «bare ville låne mobilen min». Heldigvis var det en åpen dagligvarebutikk i nærheten.

  • #jegharopplevd å få slengt seksuelt trakasserende kommentarer fra fremmede folk i kantina på skolen.

Selv sier Cathrin Svanevik Frøyen at selv om hun ikke har fått varige men av situasjonene hun har opplevd gjennom 23 år, er det verre for mange andre.

Det er vi menn som må forstå hvorfor den ny-feministiske bølgen har oppstått.

— Jeg skjønner at dette er tungt for mange. Du kan se det på Twitter, at hashtaggen har fått mange til å tenke på ting de hadde fortrengt, sier hun.

- Anerkjenner ikke problemet

I tillegg til Trygdekontor-debatten, husker Frøyen godt NRK-programmet Radioresepsjonens bruk av ordet knulledokke om bloggeren Sophie Elise Isachsen (19) i fjor.

— Det jeg opplevde i den debatten, er at mange menn ikke anerkjenner problemet. De definerer bort temaet, fordi de ikke ser problemet. Det skjer ikke med vilje, men fordi det er vanskelig å forstå. Når vi som er voksne kvinner protesterer over en slik sjargong, er det på grunn av at vi har disse erfaringene. Det er ikke fordi vi er krenket eller er er ofre, sier Frøyen.