Nesten 16.000 slakteklare kyllinger brant inne. Foto: Jarle Aasland
Her driver brannmannskaper driver etterslukking på stedet. Foto: Jarle Aasland
JA2_4946.jpg Foto: Jarle Aasland
JA2_4961.jpg Foto: Jarle Aasland

BJERKREIM: Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 0445, ifølge Aftenbladet.

— En driftsbygning på Vikeså er totalskadet i brann. Cirka 16.000 slakteklare kyllinger brant inne, opplyser operasjonsleder i Rogaland politidistrikt på Twitter.

Nedbrent

Hønsehuset er 1000 kvadratmeter stort og har 15900 høns og ligger i Ørsdalen. Da Aftenbladet kom til stedet litt før klokken 06, hadde bygningen brent helt ned til grunnen.

Det brant bare litt i noen bygningsrester, brannfolk fra Egersund og Bjerkreim drev kun med etterslokking.

Ukjent årsak

Årsaken til brannen er ukjent. Både politi og brannvesen var fortsatt på stedet ved 06.30-tiden.

— Tekniske undersøkelser vil bli gjennomført når åstedet er klart for det, opplyser operasjonsleder.

15.900 slakteferdige kyllinger mistet livet i brannen på Vassbø i Ørsdalen onsdag morgen.

— De har nok mistet livet av den voldsomme røyken og den intense varmen. Og det har nok skjedd fort. Jeg håper i hvert fall det, sier bonde Lars Vassbø.

Naboen varslet

Det var naboens sauer og hester som gjorder at naboen skjønte at noe var på ferde. Dyrene som beitet i området ved kyllinghuset, ble urolige og sprang hjem til gården. Naboen våknet av de urolige dyrene og oppdaget brannen da han kikket ut vinduet.

— Han ringte meg og sa at det brenner. Jeg hørte på lyden i bakgrunnen at han ikke løy. Det var et voldsomt bråk, sier Vassbø.

Han bor noen hundre meter unna. Kyllinghuset var fullstendig overtent da han kom til stedet.

— Flammene sto 20 meters i værs ut av ventilhattene. Det er mye støv i et kyllinghus og da sprer brannen seg enormt raskt. Jeg så ikke syn på å begynner å slukke, vi hadde ikke utstyr som kunne være til hjelp, sier Lars Vassbø.

Spredde seg raskt

Klokka 05.05 ankom brannvesenet fra Bjerkreim, noen minutter senere kom brannvesenet fra Egersund og politiet.

Mannskapet fikk pumpet vann fra ei elv som går like ved. Til tross for rikelig med vann, fikk de ikke reddet noe av det 1000 kvadratmeter store kyllinghuset.

Kl 07.00 drev brannvesenet fortsatt slukking på stedet. Blikktaket har falt ned på brennende materialer og gjør slukningsarbeidet vanskelig. En gravemaskin er rekvirert for å løfte vekk takplatene.

Kyllinghuset ble bygd i 1993 og hadde brannvarslingsanlegg slik loven krever. Dette ble testet av bonden onsdag.

— Normalt har jeg en avløser som passer kyllinghuset, men han er på ferie denne uka og derfor steller jeg selv. Onsdag sjekket jeg det elektriske anlegget og alarmene. Jeg blåste røyk opp i en av sensorene og den virker som den skulle. Men av en eller annen grunn virket ikke telefonvarslingen, sier Vassbø.

Verdt fem millioner kroner

Han har ingen formening om hvorfor telefonvarslingen ikke fungerte. Han tror det ikke ville ha betydd noe uansett.

— Brannen har spredd seg så raskt at det ikke ville ha nyttet om jeg kom litt tidligere. Det eneste som kunne ha stoppet brannen, var et overrislingsanlegg. Det har jeg ikke og det er det heller ikke krav om, sier Vassbø.

Kyllinganlegget har en verdi på om lag 5 millioner kroner og var fullverdiforsikret. I tillegg hadde kyllingene en verdi på 400.000 kroner. De skulle etter planen til slakting mandag.