Etter en lengre debatt bestemte Fremskrittspartiets landsmøte seg for å si nei til å søke OL i Oslo i 2022, skriver Aftenposten.no.

Med knapt flertall med 115 av 219 stemmer sa landsmøtet nei til å utsette beslutningen til høsten, før et klart flertall sa så nei til å støtte en OL-søknad.

Frp-leder Siv Jensen, 1. nestleder Ketil Solvik-Olsen og oljeminister Tord Lien var blant dem som stemte for å si nei til OL nå. Partiets andre nestleder Per Sandberg og tidligere partileder Carl I. Hagen stemte for utsettelse. Det gjorde også statsrådene Anders Anundsen og Solveig Horne.

På Twitter skriver eks-Frper og samfunnsdebattant Jan Arild Snoen:

«IOC, First House, Gerhard Heiberg, Børre Rognlien, Petter Stordalen, Fabian Stang, Carl I. Hagen 0 — norske skattebetalere, Siv Jensen 1».

- Ikke kroken på døren

Høyre-representant Linda Cathrine Helleland mener Frps nei til OL søndag ikke betyr kroken på døren for et OL i Oslo.

— Slik vedtaket ser ut til å bli nå mener jeg dette på ingen måte setter en stopper for OL-saken, trolig er det flertall på Stortinget for et OL i Norge, og regjeringen og Stortinget må behandle saken grundig, sier hun til Aftenposten.

Hun er likevel skuffet for at Frp valgte å si nei i dag.

— Jeg hadde håpet at landsmøtene i regjeringspartiene ikke la opp til å avgjøre pågående saker i Regjeringen før de har fått en grundigere behandling og all nødvendig informasjon, sier Høyre-representanten.

Press på Høyre

Nei-general Frank Willy Djuvik fra Sogn og Fjordane Frp var svært tilfreds etter avstemningen.

— Nå kan vi gratulere skattebetalerne, sier han til Aftenposten.

Tidligere i helgen var han trygg på å vinne frem med kravet om et tydelig OL-nei, men da Carl I. Hagen gikk på talerstolen, ble det mer spennende.

— Han er fortsatt en av de aller beste, og da ble det ganske spennende.

- Er OL-prosessen nå død?

— Vi håper jo selvsagt det, men det er ikke sikkert. Det som er sikkert, er at Nei-siden er betydelig sterkere nå enn før dette møtet, sier Djuvik.

Han sier forventningen nå er sterk om at Frps regjeringsmedlemmer vil legge press på Høyre for å få stoppet OL.

— Vi forventer at våre representanter kjemper for dette synet. Det må ha enormt stor påvirkning at Frp og Regjeringens finansminister har sagt nei til dette, sier Djuvik.

- Utaktisk

Flertallet i resolusjonskomiteen hadde gått inn for at Frp-landsmøtet søndag skulle si tydelig nei til OL i Oslo. Mindretallet i komiteen, med blant andre komitéleder Per Sandberg, ønsket å utsette vedtaket og la landsstyret avgjøre i høst.

— Hvis det blir en forhandling, handler det om hvor vår finansminister må kutte for å finne penger til OL. Vi har lovet at vi skal satse på infrastruktur i hele landet, og det skal vår finansminister bruke pengene på, sa Frank Willy Djuvik fra talerstolen.

De som ville avvente, argumenterte for at det ville være utaktisk å si nei allerede nå.

— Jeg er mot i dag, og jeg er ganske sikker på at jeg vil være det om et halvt år og om to år. Men når det er sagt, ser jeg ikke noen grunn til at vi må konkludere med det i dag. Vi har ikke vont av å følge den prosessen videre. Jeg ønsker Frp skal være et lyttende og søkende Frp som tar befolkningen på alvor, sa Gjermund Hagesæter.

Også Carl I. Hagen var på denne linjen.

— Jeg har lært gjennom min karriere at det er viktig ikke å trekke konklusjon i en sak for tidlig. Om vi venter med avgjørelsen, blir det lettere for våre folk i regjering å forhandle. Frp blir også et viktigere parti i OL-debatten,sa Carl I. Hagen til Aftenpostenfør debatten.

Stang advarte

Høyre-ordfører Fabian Stang i Oslo argumenterte i Aftenposten i går for at Frp burde utsette avgjørelsen. Han uttrykte håp om at landsmøtet likevel ikke ville komme med en endelig beslutning, men gi seg selv litt handlingsrom. Dersom Frp sier tydelig nei, sier Stang at løpet trolig er kjørt.

— Blir det et vedtak som sier endelig nei, er de i en posisjon der de kan blokkere OL. Da må vi ta det til etterretning. Men jeg er overbevist om at Frp skjønner at de ikke stiller ultimatum til regjeringspartneren på landsmøtet,sa Stang.

Etter vedtaket var Stang skuffet, men han ville likevel ikke lukke døren fullstendig for et OL-ja.

- Kan det bli et OL i Oslo uten Frp?

— Det må Regjeringen vurdere etter dette. Jeg vil tro at Høyre ønsker en grundig debatt i Stortinget basert på fakta i saken. Da ser jeg ikke bort fra at Ap kan støtte et OL, sier Stang til Aftenposten.

Han sier det uansett vil bli en prioritering å heve standarden på idrettsanleggene i hovedstaden.

— I våre OL-planer er det lagt inn arenaer og boliger som vi trenger uansett, for å bli en nasjonal og internasjonal arena for idrett enten det blir OL eller ikke. Jeg vil allerede fra i morgen av gjøre mitt for å se hvordan vi kan få til disse anleggene uavhengig av om Stortinget og Regjeringen går inn for OL, sier Stang.

Arbeiderpartiets kulturpolitiker Rigmor Aasrud sier det er helt åpent hva hennes parti lander på. Aps stortingsgruppe vil ta stilling til OL i Oslo først når regjeringen eventuelt har foreslått en slik søknad.

— Vi avventer om det kommer en sak fra Regjeringen, sa hun til Aftenposten lørdag.