OSLO: Flere fylkeslag går kraftig ut mot Regjeringens statsing på tannhelse under Arbeiderpartiets landsmøte. For to år siden ble Jens Stoltenberg og nestleder Helga Perdersen tatt på sengen da landsmøtet vedtok et benkeforslag om at det offentlige skal ta en større del av tannlegeregningen din.

— Det har ikke skjedd noe som monner siden forrige landsmøte, sier AUF-leder Eskild Pedersen.

- Vil koste

Nå mener han Regjeringen bør få fart på sakene. Som en begynnelse foreslår han å innføre gratis tannlege til alle under 25 år. Nå må folk betale tannlegeregningen selv etter de har passert 19 år.

— Jeg tror mange unge - meg inkludert - ikke har gått til tannlegen siden de fikk det gratis. Da legger man grunnlaget for dårlig tannhelse, noe som vil koste dem, og potensielt også samfunnet, dyrt, sier Pedersen.

Han mener tiltaket ikke nødvendigvis vil koste mye, og tror han skal få landsmøtet med seg. Han peker på at flere lokallag, deriblant Oslo Ap, støtter forslaget.

- Glade dager

— Det er stor stemning på landsmøtet for at vedtaket må følges opp på en mer konkret måte. Ett skritt er å begynne med de unge, sier leder for Oslo Ap, Jan Bøhler.

Både han og Pedersen mener det er et gryende tannopprør på gang på landsmøtet.

Også partilagene fra Agderfylkene, Vestfold, Oppland, Hordaland, Rogaland og Troms har sendt inn forlag som krever at Regjeringen tar mer grep om tannhelseløftene.

— Karius og Baktus har levd Herrens glade dager i tennene til Jens: "Ikke gjør det landsmøtet ditt sier, Jens!" Kjære Jens, det hjelper lite om du får gratis tannpleie, om du kommer med tennene dine i et glass, fordi du ikke hadde penger til å gå til tannlegen når du var mellom 20 og 75 år, sa Tellef Inge Mørland fra Aust-Agder under gårsdagens debatt.

- Ikke øverst i bunken

Spørsmålet er imdlertid om et nytt landsmøtevedtak vil sette fart på sakene. Partiledelsen advarte kraftig mot vedtaket i 2009, og mente landsmøtet gapte for høyt. Og regjeringskilder sier til Aftenposten at tannhelse ikke står øverst på prioriteringslisten.

— Det ligger i sakens natur at dette ikke har ligget øverst i bunken når partiledelsen var så skeptiske på forhånd. Jeg hadde ingen forventninger om at de skulle få en så omfattende tannhelsereform opp og stå på to år.

— Men de må trekke opp en retning. Det er helt gratis, sier Rune Gerhardsen, som var blant dem som fremmet benkeforslaget på forrige landsmøte.

- Må prioritere

— Er det noe som taler for at de vil se større grunn til å prioritere dette etter et eventuelt vedtak?

— Det ser ut til at vi på nytt får et stort engasjement rundt dette på landsmøtet, som vil gi Regjeringen en marsjordere om å begynne å gjøre noe. Det er landsmøtet som er det politiske verkstedet, og som kan gi beskjed om hva som skal bli det løftet på tannhelse, sier Pedersen.