OSLO: Flyet med til sammen 266 personer skulle til Lagos i Nigeria. Flyet var innleid av Frontex, EUs organisasjon for sikkerhet ved EUs yttergrenser. Blant passasjerene var 15 nigerianere som skulle sendes ut av Norge. De ble passet på av 32 norske politifolk, skriver VG.

Flyet forlot Norge tirsdag. Men natt til torsdag var de 15 nigerianerne tilbake i Norge. Det viste seg at flyet aldri kom seg lenger enn til Dublin i Irland. – Dessverre ble transporten avbrutt på grunn av problemer med en landingstillatelse som plutselig ble trukket tilbake, sier Snorre Øynes, fungerende avdelingsdirektør ved strategi— og analyseavdelingen i Politiets utlendingsenhet (PU).

– Vi skulle fly til Nigeria, men på tilbakeveien skulle vi mellomlande i Kinshasa i Kongo hvor passasjerer også skulle av, men det var Kongo som plutselig trakk landingstillatelsen, forklarer eskorteleder for den norske delegasjonen, Wiggo Lundamo om den planlagte reiseruten som gikk i vasken. Han opplyser at myndighetene i Kongo ikke ga noen begrunnelse.

EU tillater dessuten ikke europeiske tjenestemenn å overnatte i Lagos i Nigeria uten et massivt sikkerhetsopplegg. Dette forelå ikke og flyet kunne derfor ikke dra videre fra Dublin til Nigeria tirsdag ettermiddag. – Det var aldri aktuelt å dra til Nigeria uten å vite hvordan vi kunne reise tilbake igjen, sier Lundamo.

De 15 nigerianerne ble torsdag morgen innlosjert på Trandum utlendingsinternat. PU jobber med å finne en alternativ løsning for dem. (©NTB)