OSLO: Når en siktet i en straffesak samtykker til politiets ønske om fengsling, er det vanlig at spørsmålet behandles av retten uten at siktede er til stede, en saksgang kjent som kontorforretning.

Ifølge VG Nett har Breivik motsatt seg dette når retten skal ta stilling til om han fortsatt skal sitte i isolasjon.

– Generelt er min klient opptatt av å være til stede i retten, opplyser forsvarer Geir Lippestad.

Vil lukke dørene

Mandag 25. juli bestemte Oslo tingrett at Breivik skal sitte varetektsfengslet i åtte uker, men retten kan ifølge loven bare pålegge full isolasjon for fire uker av gangen. Dermed må politiet ta opp dette på nytt innen slutten av uken.

– Vi kommer til å begjære nye uker i isolasjon, bekrefter politiadvokat Christian Hatlo.

Da Breivik ble varetektsfengslet tre dager etter massakren på Utøya og bomben i Regjeringskvartalet, ga dommeren medhold i politiets ønske om såkalt forhåndslukking av fengslingsmøtet. Også før rettsmøtet fredag er det varslet at politiet vil sende en tilsvarende begjæring, og Oslo tingrett melder at en avklaring om dette spørsmålet vil være klar onsdag.

– Vi ønsker lukkede dører av hensyn til etterforskningen og frykt for bevisforspillelse, bekrefter Hatlo.

Får se TV-serier på cella

VG melder også at det nå er lempet noe på fengslingsforholdene på Ila. Breivik har nå fått innvilget ønsket om å se TV-serier.

– Jeg kjenner ikke til hvilke serier det er snakk om, men jeg kjenner til at det er snakk om familievennlige serier som ikke har voldelig innhold, sier forsvarer Geir Lippestad.

I det såkalte manifestet Breivik sendte ut i forbindelse med terroraksjonen nevner han flere TV-serier han liker, men ingen av disse skal være blant dem han får lov til å se i fengselet. (©NTB)