OSLO: I dag vitnet den etter hvert så profilerte lederen av Stopp islamiseringen av Norge (Sian) i terrorrettssaken. Han ble holdt under oppsikt av politi både før og etter vitneprovet.

— Politiet vil ha kontroll på meg. Det er vel av såkalte sikkerhetsmessige grunner. De vil vite når jeg kommer, når jeg går og hvor jeg går. De gjelder også hver gang jeg kommer til Oslo, og når vi skal ha politisk stand. Går jeg på restaurant, må jeg fortelle politiet hvilken, sier Arne Tumyr til Fædrelandsvennen.

— Politiet forholder seg til Walid al-Kubaisi (norsk-irakisk forfatter, red. anm.) som sier at en hver som kritiserer islam i dette landet gjør det med sitt eget liv som innsats, sier Tumyr.

OMRINGET: Sian-leder Arne Tumyr mener han blir sensurert av mediene, men etter vitneprovet i 22. juli-rettssaken i dag ville alle journalistene høre på ham. Foto: scanpix

— OpphausingKristiansanderen sier han tidligere har blitt utsatt for trakassering i Oslo, og det kommer trusler jevnlig. Men Tumyr sier han ikke bryr seg om dette.

— Jeg synes politiet hauser opp en situasjon. Jeg synes det er helt unødvendig at de følger meg, men politiet sier at jeg har et så kjent ansikt, sier han, og fortsetter:

— Politiet tenker først og fremst på seg selv. Hvis det tilkommer Arne Tumyr noe, så får politiet et helvete. Og det er det de vil unngå.

Derfor vitnet han

Tumyr er også kjent som tidligere redaktør av blant annet avisen Sørlandet og som fylkesleder i Human-Etisk Forbund. Nå leder han en organisasjon med et ukjent antall medlemmer, men 10 000 tilhengere på Facebook.

Før han slapp til i Oslo tingrett i dag forklarte Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad hvorfor Tumyr og tre andre islamkritikere var innkalt som vitner:

— Vår målsetning er selvfølgelig ikke å argumentere for et politisk syn. Det er å få belyst om tiltaltes virkelighetsoppfatning deles av andre. Da er det viktig at det er vitner som har skoene på, ikke bare sakkyndige, sa Lippestad.

Arne Tumyr beskrev Sian som en organisasjon som vil vekke Norge med åndsmakt – ikke vold, i kontrast til Breivik.

— Sian er en organisasjon som har som formål å stoppe islamiseringen her i landet. Det er fordi vi anser islam som en trussel mot det norske samfunn, de grunnleggende norske verdier og den samfunnsmodellen vi har som bygger på demokrati, ytringsfrihet og rettsstatens prinsipper, sa Tumyr.

- Islam som terrorregime

Da forsvarer Geir Lippestad ville vite hva farene med islam var, viste Tumyr til islamske stater, som Pakistan og Saudi-Arabia.

— Menneskene der lever under et terrorregime, et slaveri. Akkurat som tyskerne under nasjonalsosialismen var fanget inn i et system. Og som russerne i Sovjet. Først når disse systemene kollapser, kan disse menneskene bli frigjort. Det er helt nødvendig for at de skal ha et verdig liv, sa Tumyr.

For Norges del mener han Stortinget spiller på lag med islam, og at politikerne avviser islamkritikk som islamofobi.

Han hevder Stortinget har godkjent ”barbariet islam”, fordi de gir støtte til norske muslimske trossamfunn. Politikerne er i utakt med folket, mener Tumyr.

— En undersøkelse viser at 5o prosent mener islam er en trussel mot norske verdier, sa 79-åringen fra vitneboksen

Deler Breiviks frykt

Han mener også at i løpet av hundre år vil den norske befolkningen være en minoritet på grunn av en ukontrollert innvandring. Her deler han Breiviks frykt for fremtiden.

— Av hensyn til kommende generasjoner, må vi sette foten ned før det blir alvorlige konflikter mellom grupperingene, mente Tumyr.

Så gikk han over til å angripe profeten Muhammed, og det han mener et helt feil bilde av ham som "det mest verdige menneske”.

— I virkeligheten var Muhammed en overgriper, karavanerøver og krigsforbryter. Når man sier dette til muslimer, krenker man deres religion, mente Tumyr.

— Islam presenterer seg som fredens religion. I virkeligheten er det krigens religion, sa han.

Sian-lederen mener å ha dokumentasjon på at det etter 11. september 2001 har vært utført 16000 islamske terroraksjoner med 57000 døde.

- Utestenges

Breivik mener han ikke slapp til med sin kritikk i de tradisjonelle mediene. Der får han støtte av alle islamkritikerne som vitnet i dag: Ole Jørgen Anfindsen, redaktør for nettstedet HonestThinking, Ronny Alte, tilknyttet nystartede Norges Frihetsparti, Vigrid-leder Tore Tvedt – og Arne Tumyr.

Sistnevnte mener Sian sliter med å få leie lokaler både i Kristiansand og i Oslo til sine møter.

— I dag er situasjonen slik at vi ikke nyter godt av ytringsfriheten eller forsamlingsfriheten slik som organisasjoner eller foreninger flest har, sa Tumyr.

Derfor er internett blitt en "ventil” hvor de kan lufte sine meninger.

Han er også skuffet over at retten ikke tillot at vitneprovet hans ble kringkastet live.

— Jeg er veldig skuffet over at mitt vitneprov ikke er blitt funnet verdig til å bli kringkastet. Jeg føler at jeg må ha en professortittel eller en doktorgrad, og at dette jeg representerer stilles på et annet plan. Jeg føler meg litt tråkket på, sa Tumyr.

Da svarte dommer Wenche Elizabeth Arntzen:

— Til det siste vil jeg si at du i så fall er i godt selskap. Det er mange som føler det slik.

Omringet av journalister

Men da Arne Tumyr kom ut fra rettssalen i går var det ikke mye sensur å spore. Der ble han omringet av journalister og fikk mikrofonene stukket opp i ansiktet.

— Men dette er en helt ny situasjon, og en direkte resultat av vitneprovet mitt i retten. Hvis jeg hadde sitter der og messet om noe tøv, hadde ikke noen vært interessert i å snakke med meg, sier han til Fædrelandsvennen.

— Er dette en stor dag i ditt liv siden du får fremført budskapet ditt?

— En stor dag er vel å ta litt i. Men jeg vil si det er en merkedag fordi vi har ikke hatt en tilsvarende situasjon i organisasjonen.