Det islandske konteinerskipet gikk på grunn natt til 17. februar 2011 imellom Kirkøy og Asmaløy. Farvannet er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark. Nå bekrefter beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket overfor Aftenposten at etaten snart er klar med sitt refusjonskrav.

Regjeringen bevilget 110 millioner ekstra til opprydningsarbeidet, og det er deler av dette beløpet Kystverket vil ha dekket inn.

— Vi forholder oss til rederiets forsikringsselskap. Det er først når vi fremmer refusjonskravet at de tar stilling til det. Dette vil skje nå i høst, sier Ly.

Oljeutslippet fra Godafoss drev først nordover, og deretter vest over Oslofjorden. Rester av olje ble funnet så langt unna som Lindesnes, men takket være innsatsen som ble gjort for å rydde opp, ble konsekvensene for dyrelivet begrenset.

Havarikommisjonen la en stor del av ansvaret for grunnstøtingen på den 65 år gamle kapteinen på Godafoss. Han mistet oversikten over hvor skipet befant seg og hadde redusert sikt på grunn av lastens plassering. (©NTB)