— Mangel på vilje til å etterforske og rettsforfølge forsvinninger og bortføringer er fortsatt et alvorlig problem over hele Balkan, sier Jezerca Tigani i Amnesty International i anledning av at det torsdag er den internasjonale dagen for savnede personer.

— Det største hinderet for å finne ut hva som skjedde og bringe de ansvarlige for retten, er mangel på politisk vilje. Slik er det i både Bosnia, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia og Kosovo, sier Tigani.

I alt 34.700 mennesker forsvant i de blodige krigene som fulgte i kjølvannet av oppløsningen av Jugoslavia. 20 år etter er fortsatt halvparten av dem ikke gjort rede for.

Noen få gjerningsmenn og -kvinner har blitt stilt for retten i FNs krigsforbryterdomstol for Det tidligere Jugoslavia i Haag. Problemet er at mandatet til domstolen nærmer seg slutten, advarer Amnesty International i en ny rapport.

— De nasjonale domstolene er ikke flinke nok til å ta ansvar for å lete etter, identifisere og straffeforfølge gjerningspersoner som fortsatt er på frifot, heter det i rapporten, som ble lansert torsdag. (©NTB)