Arrestasjonen og den planlagte uttransporteringen av papirløse Maria Amelie (25) til Russland har ført til hektisk jakt på løsninger i regjeringskvartalet.

Ifølge en rekke regjeringskilder Aftenposten har vært i kontakt med, vil Ap ikke endre asylpolitikk.

I stedet diskuteres politiske grep som kan gjøre det mulig for Maria Amelie å komme raskt tilbake fra Russland etter uttransporteringen, og jobbe her i Norge.

Regjeringen vurderer å gå til det oppsiktsvekkende skritt å instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om ikke å utvise Maria Amelie og andre som befinner seg i hennes situasjon.

Har bedt om tid

Justisdepartementet har, etter det Aftenposten erfarer, bedt UDI om å vente med å offentliggjøre en avgjørelse i utvisningsbehandlingen av Maria Amelie til departementet har hatt tid til å områ seg. UDI vurderer å utvise henne fordi hun har brutt utlendingsloven på følgende punkter:

  • Hun har oppgitt falsk identitet.

  • Hun har oppholdt seg lenge i landet ulovlig.

  • Hun har jobbet svart.

Lovbruddene veier tungt for en utvisning, men hver utvisningsbehandling gjøres individuelt. En utvisning er en langt strengere reaksjon enn uttransportering. Dersom Maria Amelie utvises, vil hun mest sannsynlig få innreiseforbud til Norge fra to til fem år og må starte et nytt liv i Russland.

Kan returnere

Griper Regjeringen inn overfor UDI, slik Regjeringen kan, betyr det i praksis at Maria Amelie blir uttransportert til Russland, i tråd med Utlendingsnemndas (UNE) beslutning. Med litt hell vil den unge kvinnen ha mulighet til raskt å komme tilbake til Norge og jobbe her.

Det mest nærliggende for en i Maria Amelies situasjon vil, ifølge UDI, være å søke såkalt spesialisttillatelse i Norge.

Det forutsetter strenge krav: Hun må ha skaffet seg tilbud om heltidsjobb, og årslønnen må være minst 500.000 kroner. Med en mastergrad om Statoil fra NTNU kan kravet likevel være innen rekkevidde. Er kravene innfridd, vil søknaden bli innvilget. Og søker arbeidsgiver for henne i Norge, blir søknaden behandlet på bare ti dager.

Det kan også finnes andre muligheter hvor regelverket åpner for at hun kan få opphold i Norge. Hennes støttespillere håper det finnes en løsning som gir henne arbeidstillatelse før hun blir uttransportert.

SV presser

Aftenposten vet at SV-leder Kristin Halvorsen nå bruker den folkelige mobiliseringen Maria Amelie-saken har ført med seg til å presse Ap til også å endre deler av utlendingspolitikken.

Kilder både fra Ap og SV bekrefter overfor Aftenposten at rommet for endring er uhyre smalt. En utlendingspolitikk med Ap-signatur må kunne oppfattes som «streng, men rettferdig», og Ap-ere er livredde for å signalisere til asylsøkere at norsk asylpolitikk blir mykere.

Alle grep som kan gi opphold til større grupper asylsøkere, er uaktuelle.

Kristin Halvorsen skal imidlertid ha et ørlite håp om å få Aps støtte til at asylsøkere som får avslag, skal kunne søke om arbeidstillatelse fra Norge. En mulighet for å begrense forslaget kan være å bare la asylsøkere som har kommet til landet som mindreårige, og kanskje har tatt utdannelse i Norge, få lov til å «bytte kø» på denne måten.

Ap-kilder Aftenposten har vært i kontakt med, utelukker ikke at en slik endring kan skje, men presiserer at det neppe ville fått konsekvenser for Maria Amelies sak, da hun har stått for flere brudd på utlendingsloven.