Flere tusen dokumenter, blant dem palestinske, hemmelige forhandlingsrapporter, har havnet hos den arabiske nyhetsorganisasjonen al-Jazeera og britiske The Guardian, skriver Aftenposten.no.

Mediehusene lover flere avsløringer i dagene som kommer, fra det som omtales som den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra Midtøsten-forhandlingene, noensinne.

The Guardian skriver at det overordnede inntrykket dokumentene levner, er et av svake palestinske ledere.

Avisen beskriver en situasjon der de palestinske selvstyremyndighetene ble stadig mer desperate i takt med det økende antallet jødiske bosetninger på Vestbredden, og hvor mangelen på fremgang i fredsprosessen underminerte deres kredibilitet hos palestinerne — til fordel for Hamas.

Israelske forhandlere beskrives som «urokkelige», og amerikanerne skal ha hatt det avisen karakteriserer som «en foraktfull holdning» til de palestinske delegatene.

Ga fra seg nærmest alt

Dokumentene avslører hvordan palestinske fredsforhandlere i all hemmelighet ble enige om å godta Israels annektering av alle av de ulovlige bosetningene i Øst-Jerusalem - bortsett fra Har Homa.

— Dette vil gi dem det største Yerushalaim (det hebraiske navnet for Jerusalem) i jødisk historie (...) Hva mer kan jeg gi? uttalte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat.

Israels daværende utenriksminister Tzipi Livni avviste ifølge dokumentene tilbudet som «ikke tilstrekkelig».

(Les mer under bildet)

Foreslo komité for Tempelhøyden

PLO-ledere foreslo også å opprette en felles komité for Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem.

Tempelhøyden har stor betydning for jødedommen, kristendommen og islam, og er derfor et av de mest omstridte, religiøse stedene i verden.

Forslaget berører et svært betent tema, som også bidro til de forfeilede Camp David-samtalene i 2000, da Yassir Arafat nektet å oppgi suvereniteten over områdene rundt de muslimske helligdommene Klippedomen og Al-Aqsa-moskéen.

Flere avsløringer underveis

The Guardian antyder at kommende avsløringer fra de lekkede dokumentene «vil sende sjokkbølger gjennom den arabiske verden».

Blant temaene som dokumentene belyser, og som Guardian og al-Jazeera vil offentliggjøre de kommende dagene, er blant annet: graden av samarbeid mellom israelske sikkerhetsstyrker og de palestinske selvstyremyndighetene (PA), britisk etterretnings rolle i å legge en plan for å «knuse» Hamas i de palestinske områdene, og hvordan palestinske ledere ble gjort kjent med Gaza-krigen før den brøt ut i 2008.