HAITI: I den desperate situasjonen i Haiti hersker det nærmest anarki. Myndighetspersoner er stort sett fraværende i hovedstaden Port-au-Prince, bortsett fra noen biler med politi og FN-personell, som ofte ikke kommer frem på ødelagte veier og overfylte gater.

Ofrene for jordskjelvskatastrofen mangler alt: vann, mat, sykehus. Døde ligger i gatene, uten at noen tar seg av dem, forteller Aftenpostens korrespondent i Haiti, Alf Ole Ask. På egenhånd graver pårørende desperat med hendene etter sine savnede. Dører blir bårer, og biler med lasteplan blir ambulanser.

Røde Kors ga torsdag det første tilsynelatende pålitelige anslaget over antall døde i jordskjelvet: Mellom 45.000 og 50.000. Tidligere er tall så høye som flere hundre tusen blitt nevnt. — La oss si at det er for tidlig å gi et antall, sa president Rene Garcia Preval til CNN torsdag.

- Mennesker vil dø av tørst

Den alltid kaotiske og ofte farlige byen er nå bemerkelsesverdig rolig. Tross fraværet av politi, høres ingen skudd. Kanskje er folk fremdeles i sjokk etter den ufattelige katastrofen, undrer Associated Press reporter.

— Dette er mye verre enn en orkan. Det er ikke noe vann. Det er ingenting. Tørste mennesker kommer til å dø, sier legeassistenten Jimitre Coquillon til AP, mens han ser til skadede ved et provisorisk akuttmottak på parkeringsplassen til et hotell.

— Folk er redde for å bevege seg i ruinene, og har installert seg på veier og åpne plasser hvor de sover og spiser. Hundretusener er på flukt i alle retninger ut av hovedstaden. Alle har behov for hjelp, medisiner, mat og vann, forteller Cecilie Modvar, som arbeider for UNICEF i Port-au-Prince, til NTB.

Det internasjonale Røde Kors anslår at en tredel av Haitis befolkning, tre millioner mennesker, trenger nødhjelp. Den er nå på vei fra alle verdenshjørner.

— Dere vil ikke bli sviktet, forsikret president Barack Obama, da han torsdag kunngjorde at USA er i ferd med å sende opptil 4700 soldater i tillegg til mange hundre sivile hjelpearbeidere. 100 millioner dollar er foreløpig satt av til nødhjelp. Obama kalte det «en av de største bistandsoperasjonene i vår nyere historie».

Fly fra USA, Kina, Frankrike, Island og Spania har allerede landet på den delvis ødelagte flyplassen i Port-au-Prince, med redningsmannskaper, vann, mat, medisin og andre forsyninger. Norges Røde Kors sender torsdag kveld et unikt mobilt feltsykehus med kirurger, anestesileger og sykepleiere. Cuba hadde allerede 300 leger i Haiti, som er i full gang med å behandle skadede i teltsykehus.

- Et logistisk mareritt

Hjelpearbeidere karakteriserer situasjonen som «et logistisk mareritt». Det tok ifølge AP seks timer å losse det kinesiske flyet, fordi flyplassen manglet det nødvendige utstyret.

Det neste døgnet er kritisk for redningsarbeidet. Når tre døgn er gått siden jordskjelvet, faller sannsynligheten for å finne levende i ruinene brått.

I gatene i Port-au-Prince legges likene rett på fortauet. Overlevende lager leire hvor de samler eiendeler og mat de har klart å redde ut av sine sammenraste hjem. Noen forsøker å dra døde dekket av støv langs veiene til sykehus, hvor de håper å kunne etterlate dem, skriver AP.

Andre forsøker å bære døde opp til fjellene som omgir hovedstaden, for å begrave dem. Det brasilianske militæret, som har den største kontingenten i den internasjonale FN-styrken, advarte torsdag mot at dette kunne føre til epidemier. De ba lokale myndigheter etablere nye gravplasser.

Det brasilianske militæret nevnte også i uttalelsen at de var bekymret for at lik kunne bli liggende for lenge der de ble funnet, fordi landets utbredte Voodoo-tro ikke tillater at døde røres før alle nødvendige ritualer er utført.