En italiensk domstol fant mandag mulla Krekar skyldig i terrorplanlegging og dømte ham til tolv års fengsel.

Dommen ble anket og er dermed ikke rettskraftig, men få timer etter at den falt ble den 63 år gamle irakiskfødte kurderen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sitt hjem i Oslo.

PST opplyser at pågripelsen skjedde på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.

Onsdag blir mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, trolig framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Italia krevde i 2015 mulla Krekar utlevert, noe både Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett fastslo at han kunne. Et år senere trakk imidlertid Italia begjæringen, og noen ny er ikke kommet.

– Vi har ikke mottatt noen forespørsel om å utlevere mulla Krekar til Italia, sier fagdirektør Guttorm Aanes i Justisdepartementet til NTB.

Mulla Krekars norske forsvarer Brynjar Meling stiller seg uforstående til pågripelsen.

– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist på PSTs vegne at de lar seg bruke politisk i prosessen i Italia, sa Meling til NTB natt til tirsdag.