Det skjer av hensyn til kapasiteten på laboratoriet og legevakta, skriver NRK.

Til vanlig bor det rundt 10.000 innbyggere i kystbyen, men i sommer ventes det opptil 50.000 besøkende.

– Er du tydelig syk, blir du testet og fulgt opp, men har du litt snue, bør du dra hjem, sier ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) i Kragerø.

Han sier kommunen kun har kapasitet til å teste egne innbyggere, og ikke vil kunne håndtere smittesporing ved et større utbrudd.

Nakstad støtter ikke praksisen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad støtter derimot ikke Kragerøs praksis.

– Kommunene kan ikke nekte å teste turister når det foreligger grunn til å mistenke smittsom sykdom. Det gjelder også utenlandske statsborgere. For allmennfarlige smittsomme sykdommer som covid-19 er dette gratis for pasienten, også for utenlandske statsborgere, sier han til Aftenposten.

Også andre turistkommuner begrenser adgangen på testing for sommergjestene. Vinje ber folk ta kontakt med fastlegen i hjemkommunen. I Lillesand må man ha avtale for å teste seg, og kan bli sendt til legevakta i Kristiansand.

Kristiansand, som er opptatt av å kunne teste alle, åpner for å isolere smittede hyttegjester, og har leid hotellrom for å isolere folk i Kristiansand dersom det trengs.

Kommuneoverlege holder pusten

Kommuneoverlege Vegard Vige i Grimstad ber sommerturistene teste seg hjemme, og er redd for at sørlandskommunene ikke vil klare å håndtere et koronautbrudd.

– Vi vil absolutt at folk skal teste seg hjemme. Vi holder pusten, og det er med gråten i halsen vi går sommeren i møte, sier Vegard Vige.

Hvaler, Vågan, Tønsberg, Færder og Risør åpner imidlertid for testing av sommergjestene.