Fase 2 ble gjort kjent i en pressemelding tirsdag morgen.

Samtidig er det klart at tre selskap tildeles utviklingskontrakter. Aker Solutions skal levere prosessplattform, Kværner skal stå for stålunderstell og Siemens skal levere kraftforsyning fra land.

– Maksimerer verdier

– Når vi jobber med Johan Sverdrup, må vi tenke i et generasjonsperspektiv. Sammen med partnere og myndigheter har vi nå en plan for fase 2 som maksimerer verdiene for samfunnet, industrien og rettighetshaverne, sier Kjetel Digre, prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

– Kvalitet i gjennomføringen av fase 1 og forbedringsarbeidet vi har gjennomført sammen med partnerne og leverandørene på fase 2, har styrket lønnsomheten. Nullpunktsprisen for hele feltutbyggingen er nå under 25 dollar fatet og med en ambisjon om en utvinningsgrad i verdensklasse på 70 prosent, sier fortsetter han.

Gigantfelt

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet.

Det er planlagt boring av 28 nye brønner i forbindelse med fase 2-utbyggingen. Fase 2-konseptet omfatter også etablering av en områdeløsning for kraft fra land for Utsirahøyden innen 2022, opplyser Statoil.

Fase 1 omfatter utbygging av fire plattformer, tre undervannsinstallasjoner for vanninjeksjon, kraft fra land, eksportrørledninger for olje (Mongstad) og gass (Kårstø). Fase 2 omfatter utvikling av ytterligere en prosessplattform til feltsenteret, samt satellittområdene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen, i tillegg til kraft fra land til Utsirahøyden.

Produksjonsstart for fase 2 er planlagt i 2022.

– Store ringvirkninger

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) kaller prosjektet en milepæl for Norges største og viktigste industriprosjekt. Han peker på at løsningen som er valgt, vil gi mulighet til å hente ut alle lønnsomme ressurser i feltet fram mot 2070, noe som vil gi store ringvirkninger for industrien.

– Utbyggingen av Sverdrup-feltet gir rike muligheter for norske leverandørbedrifter. Mange av kontraktene som allerede er tildelt, har gått til leverandører i Norge. Det er gledelig å se at denne trenden fortsetter ved dagens tildeling. At leverandørene lykkes også framover, er viktig for titusenvis av arbeidsplasser, for kompetansen i næringen og den langsiktige verdiskapingen fra våre store olje- og gassressurser, sier Søviknes.