21.000 mister jobben i GM

Det amerikanske bilkonsernet General Motors vil omstrukturere gjeld til en samlet verdi av 180 milliarder kroner. Bilmerket Pontiac forsvinner som ledd i sparetiltakene.

Publisert: Publisert:

Foto: Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over 11 år gammel

WASHINGTON: General Motors kunngjorde mandag omstruktureringen av gjeldsposter til en samlet verdi av 27 milliarder dollar (180 milliarder kroner). Samtidig ble det kunngjort at Pontiac-merket forsvinner ved utgangen av 2010, etter å ha eksistert siden 1926. 21.000 timelønnede fabrikkarbeidere mister jobben i henhold til planen som gjør General Motors til en nesten fullstendig statseid bedrift. Oppsigelsene skal skje innen utgangen av 2010 og reduserer antall ansatte til rundt 40.000. GM reduserer også antall forhandlere fra vel 6.200 til 3.600. Den amerikanske staten og fagforbundet UAW vil, om tiltakene blir iverksatt og konkurs unngås, eie vel 87 prosent av aksjene i selskapet.

Salg av SUV-bilen Hummer ble betegnet som «rimelig sannsynlig» av selskapets administrerende direktør Fritz Henderson. Også Opel, som eies av GM, blir solgt til en ny investor.

General Motors vil etter planen sitte igjen med fire bilmerker: Chevrolet, Cadillac, Buick og GMC. Selskapets aksjer steg 19,5 prosent mandag etter at planene ble kjent.

Chrysler, etter General Motors og Ford det tredje og minste av de amerikanske bilkonsernene, har inngått en avtale om lønn og arbeidsbetingelser med bilarbeidernes fagforbund. Avtalen kan bli til stor hjelp for Chrysler i arbeidet med å unngå konkurs.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.