Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

Berlin (NTB-DPA-AFP): USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon, opplyser den tyske statsministerens kontor. Merkel har i en telefonsamtale med president Barack Obama forlangt en forklaring.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

Merkel skal i klare ordelag ha fortalt Obama at hun ser på slik avlytting som fullstendig uakseptabel, meldte nyhetsbyrået DPA onsdag. Avlyttingen ble først omtalt av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Reaksjonen omtales som uvanlig skarp.

De nye opplysningene om overvåking vil prege det to dager lange EU-toppmøtet i Brussel som starter torsdag. Beskyttelse av data og kommunikasjoner er allerede satt opp som et tema på møtet.

Presidentens talsmann Jay Carney bekrefter at Obama og Merkel har snakket sammen på telefon. Obama forsikret ifølge Carney Merkel om at «USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner».

Carney omtalte overvåking i nåtid og framtid, men sa ikke konkret at USA aldri har drevet slik overvåking. Ifølge Der Spiegel merket man seg dette i regjeringskretsene i Berlin onsdag. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.